Ungheneancă în SUA. ”Ești prea obosit ca să te mai gândești la dorul de casă”

Nu a fost absolut nicio ceremonie. Nu am văzut în școală absolut nicio floare sau cutie de ciocolate. Elevii au venit îmbrăcați foarte lejer, în blugi și maiouri, pantaloni scurți, hanorace, ghete sau sandale. Foarte și foarte puțini erau îmbrăcați în cămașă, rochii sau fustițe.

Așa a descris prima zi de școală în SUA ungheneanca Livia Covaliov. Până acum, ea a învățat la Liceul ”Vasile Alecsandri” din Ungheni și, grație Programului FLEX, va fi elevă, timp de un an, la Portage Central High School (Liceul Central din Portage).
Prima oră în prima zi de școală a durat 40 de minute (în mod normal, ora durează 50 de minute). A fost, de fapt, o oră organizatorică, fiind semnate, de către elevi, mai multe ”hârtii”. Următoarele ore au durat câte… 15 minute. ”Ca să nu ne rețină foarte mult în prima zi de școală”, a explicat Livia.
În SUA, școala începe, tradițional, în prima zi de marți după Ziua muncii, care este marcată în prima zi de luni din septembrie. În acest an, școala a început pe 3 septembrie și se va încheia pe 11 iunie. ”Sunt trei vacanțe mari, de circa 1-2 săptămâni, vreo două de 3-4 zile. De asemenea, sunt destul de multe zile în care orele vor dura până la 10.00-11.00”, a povestit Livia.
În mod normal, studiile încep la ora 7.40 și se termină la 14.40. În fiecare zi, sunt câte șapte ore, iar elevii își aleg disciplinele pe care vor să le studieze din cele aptru categorii propuse: matematica, studii sociale, engleza și științe. ”În fiecare categorie sunt foarte multe alegeri, pentru gusturile și competențele fiecărui elev în parte”, a făcut o precizare Livia.
”Impresiile mele sunt destul de pozitive”, a spus ea, după care a continuat: ”În primele zile, m-am simțit un pic stresată, pentru că nu știam cum să interacționez, dar, de la un timp, deja te obișnuiești. Profesorii sunt incredibil de amabili”.
Școala în care învață Livia Covaliov se află la 5 kilometri distanță. Există autobuz scolar, care vine la ore fixe, astfel că nu e o problemă să ajungi la școală sau, invers, să vii acasă.
Fiecare elev are dulapul său, unde își lasă nu doar hainele, ci și ghiozdanul. ”Din  motive de securitate, în școală nu este permis să mergi pe coridoare cu ghiozdanul în spate. Dimineața, îți iei absolut tot ce îți trebuie și umbli cu toate caietele și cărțile în mână”, e explicat Livia.
Fiecare elev primește câte un laptop din partea școlii, pe care îl utilizează la fiecare oră. Există o aplicație specială, google classroom (clasa google), grație căreia fiecare profesor plasează powerpoint-uri cu ce se discută la ore, temele pentru acasă.  ”Este foarte interesant să văd cum e să lucrezi într-o școală foarte modernizată”, a făcut o remarcă ungheneanca.
Ea a mai spus că au impresionat-o pedagogii, care sunt foarte deschiși, vin la ore îmbrăcați foarte simplu: pantaloni, cămașă, pulover, maiou; îți zâmbesc și îți răspund la orice întrebare.
Fiind întrebată dacă nu-i este dor de casă, a răspuns: ”Îmi este dor, simt lipsa celor dragi, dar, dacă te impilci în multe activități, la sfârșitul zilei ești prea obosit ca să te mai gândești la dorul de casă”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

4 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *