Distincții ale Bisericii Ortodoxe Române pentru mai multe personalități călărășene. Vedeți cine sunt acestea

Un eveniment deosebit s-a ținut sâmbătă, 14 septembrie, la biserica ”Sfântul Nicolae” din Sadova. Sfânta Liturghie ținută de câțiva preoți parohi din raion, dedicată preoților, învățătorilor și primarilor gospodari, sau, celor trei piloni de rezistență pe care se țin comunitățile umane din veac în veac, a culminat cu faptul că mai mulți călărășeni au primit distincții acordate de Înalt Preasfințitul Mitropolit Petru.
Astfel, Sergiu Artene, președintele raionului s-a învrednicit de Ordinul Sfântul Voievod Ștefan cel Mare de gradul I. Victor Ambroci, viceprimarul orașului Călărași a primit același ordin, doar că de gradul III. Elena Oaserele, primarul satului Dereneu, dar și scriitoarea Eugenia Bulat, profesorul universitar, doctor Boris Boguș – ambii originari din Sadova, alături de Emilia Arhip, ctitor al Bisericii din Sadova au primit Ordinul Crucea Mitropolitană. Elena Gonța, șefa  Direcției raionale Învățământ, Tineret și Sport, dar și Luiza Arhip, profesoară de istorie în satul Sadova, s-au învrednicit de Ordinul Sfânta Cuvioasă Parascheva.
Iar distincții de Vrednicie i s-au acordat Gimnaziului Sadova, lui Mihail Baicu, primarul satului Săseni, dar și foștilor profesori  Maria Vulpe și Vasile Dogot.
Se pare că distincțiile au fost o adevărată surpriză pentru cei menționați. ”Am fost invitat pentru a participa la o liturghie, care, conform calendarului bisericesc, marchează începerea anului bisericesc. La finele litughiei a început înmânarea distincțiilor, unde am fost surprins plăcut să fiu decorat pentru aportul adus întru susținerea bisericii”, susține Victor Ambroci, subliniind că este prima distincție oferită din partea  bisericii. ”Mă bucur că am fost apreciat pentru munca depusă în acești ani. Sunt sigur că vor urma și alte proiecte comune cu parohiile din oraș, fiindca preotul, primarul / viceprimarul sunt în serviciul cetățenilor”, a mai adăugat dânsul.
Și Elena Oaserele, primar de Dereneu, E la rândul ei, a adus mulțumiri Arhiepiscopului Chișinăului, Mitropolitului Basarabiei și Exarhul Plaiurilor pentru înalta apreciere. ”Mă simt extrem de onorată ca în ziua în care marcăm 27 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei, să fiu decorata cu înalta Distincție Mitropolitana: „Crucea Mitropoliei Basarabiei” pentru mireni”, a subliniat dânsa.
De subliniat că pe 14 septembrie, conform calendarului bisericesc s-a început noul an bisericesc. Iar prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de a declara anul 2019 drept ”An omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)” a impulsionat organizarea acestui eveniment prin evocarea unor renumiți preoți, învățători și primari gospodari din satul românesc, precum și distingerea acestora cu însemne de respect și recunoștință din partea Bisericii Ortodoxe Române.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *