Școala de Arte Plastice din Ungheni ar putea purta numele fostei directoare

Zeci de ungheneni au adresat un demers Primăriei Ungheni cu solicitarea de a numi Școala de Arte Plastice pentru copii din Ungheni în numele fostei directoare, Raisa Cojocaru, care a plecat la cele veșnice în ziua de 22 august 2019, pierzând lupta cu o boală nemiloasă.
”A lucrat aici din anul 1972, dedicând-și cei mai frumoși ani din viață educației cultural-artistice a tinerei generații. A fost un Om cu literă mare, un Om de valoare, care a sfințit locul”, se menționează în demersul respectiv.
Semnatarii susțin că Raisa Cojocaru a fost ”o personalitate marcantă în acest mic oraș de frontieră, Ungheni”, că ”și-a dus crucea cu demnitate, până la ultima suflare, a educat mii de copii, care au trecut prin inima și sufletul ei plin de căldură părintească”.
Printre cele 153 de persoane ce și-au lăsat semnătura pe demers se numără sculptorul Ion Zderciuc, caricaturistul Victor Crudu, pictorița Veronica Mireanu, artistul plastic și poetul Victor Cobzac, toți absolvenți ai Școlii de Arte Plastice din Ungheni, buni colegi ai Raisei Cojocaru.
A semnat acest demers și Vasile Iucal, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Ungheni, un mare promotor al valorilor naționale, și Vasile Lupu-Cetireanu, cantautor cunoscut, și reprezentanți ai autorităilor publice locale, și profesori, și părinți ai copiilor ce studiază aici, oameni care au cunoscut-o și au apreciat-o.  ”Am semnat acest demers și eu”, a declarat primarul de Ungheni, Alexandru Ambros, explicând și de ce: ”Am respectat-o mult pe Raisa Cojocaru, a fost o fire foarte pozitivă, inteligentă, n-a supărat pe nimeni în viața sa. A condus timp de 36 de ani Școala de Arte Plastice din Ungheni. A trecut ca o lumină prin viață. Cred că e timpul să punem accentul pe valorile noastre autohtone, pe personalitățile noastre”.
Decizia finală va fi luată de consiliul municipal. ”Mi-aș dori ca această decizie să fie acceptată din prima”, a făcut o remarcă primarul, subliniind că oameni ca Raisa Cojocaru merită și trebuie înveșniciți.
”E timpul să ne învățăm a ne cinsti neamul, denumind și redenumind localități, străzi, scuaruri, instituții cu nume ce le merită din plin”, se arată și în demersul depus la primărie.
”Vestea a picat …, un trăsnet,/  Într-o zi cu-n cer albastru,/ A plecat un Om la Domnul,/ S-a mai stins încet un astru”, a scris, cu durere, Victor Cobzac în ziua în care Raisa Cojocaru își încheia drumul pământesc.
A lăsat în urmă o amintire frumoasă și multe proiecte încă nerealizate, dar care, cu siguranță, vor fi realizate de cei care i-au fost alături, au apreciat-o mereu și nu o vor uita.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

26 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *