Ce zice deputatul Igor Munteanu, consăteanul lui Octavian Țîcu, dar și alți colegi, despre decizia acestuia de a părăsi fracțiunea Platforma DA

Deputatul Octavian Țîcu a anunțat ieri, 18 septembrie, că părăsește fracțiunea ACUM Platforma DA, dar rămâne independent în cadrul blocului ACUM. „Eu nu m-am alăturat blocului ACUM ca să-l aduc la putere pe Igor Dodon. În spatele acestei înlăturări a lui Vladimir Plahotniuc, de fapt, stă întărirea reperelor de putere ale Partidului Socialiștilor și parțial ale PAS și PPDA”, a explicat dânsul.
De asemenea, a declarat că va candida pentru funcția de primar al Chișinăului la alegerile locale din 20 octombrie.
Au urmat imediat reacțiile
Colegul său de fracțiune, dar și consătean, Igor Munteanu, a spus, potrivit INP, că Octavian Țîcu s-a purtat egoist. În loc să militeze pentru o cauză care aparține blocului ACUM, a mers pe un drum mai scurt și care, din păcate, nu aduce servicii pentru câștigul cauzei.
Dânsul a mai spus că simte o dezamăgire în ”gestul spectaculos” al lui Octavian Țîcu, dar care nu va fi letal pentru campania electorală. Potrivit lui, Blocul ACUM va lucra în continuare consolidat pentru candidatul la funcția de primar al capitalei, Andrei Năstase, despre care consideră că va câștiga actualele alegeri.
Și președintele fracțiunii Acum Platforma DA Alexandru Slusari a avut o reacție. Potrivit lui, anunțul deputatului Octavian Țîcu că părăsește fracțiunea Platformei DA din Parlament, dar rămâne în blocul ACUM, este mai mult o declarație politică, pentru că, din punct de vedere juridic, acest lucru nu e posibil.
„Noi considerăm că Octavian Țîcu, având posibilitatea mai mult decât suficientă să se manifeste în cadrul fracțiunii Platforma DA, a luat o decizie absolut greșită. Să-și asume toate consecințele”, a adăugat Alexandru Slusari.
A criticat decizia lui Octavian Țîcu și deputatul Dumitru Alaiba. „Nu e primul, nu e ultimul transfug. Dar avem puține cazuri în istoria noastră când transfugii reuşesc să dezvolte un proiect durabil. Să fi gândit noi toți 26 ca Octavian, îl aveam până acum pe Plahotniuc la guvernare. Întrebarea nu este de ce Octavian Țîcu a părăsit blocul ACUM. Întrebarea e dacă el a fost în blocul ACUM, dacă a fost cu adevărat”, a scris dânsul pe pagina sa de facebook.
O reacție a avut, tot pe facebook, și Mihai Popșoi, vicepreședintele Parlamentului.
„Vreau să îi urez succes fostului coleg Țîcu să ia mai multe voturi decât Valeriu Munteanu, Ruslan Codreanu sau, în cel mai rău caz, nu mai puțin decât Vladimir Cebotari. Dl Țîcu va avea o concurență acerbă pentru un loc în subsolul clasamentului. Dacă pentru asta merită să dai cu piciorul în cei care au muncit și te-au adus în Parlament…? Un bărbat adevărat într-o asemenea situație își depune mandatul”, a scris el.
Chiar dacă nu a dat nume și a atenționat că nu se referă la cineva concret, deputata Maria Ciobanu a avut ceva de spus la situațiile de acest gen.
”În politică oamenii se developează repede. Știți de ce? De aceea că cetățenii îi cred oameni „mari”, deși unii dintre ei nu ar putea administra nicio gheretă cu înghețată. Ajunși în Parlament sau Guvern ei își dau aere de vedete, schimbându-și și mersul, nu numai obiceiurile… Simt nevoia în permanență să le fie alimentat orgoliul, să li se cânte osanale, să li se spună la nesfârșit cât sunt ei de „bravo”. Încep să creadă că sunt irepetabili și veșnici, iar cei din jur sunt obligați să-i slujească fără crâcnire, să le îndeplinească orice moft și să le recunoască public „genialitatea”. Plecarea lor din funcție este jalnică. Ei nu mai pot să revină la statutul de până la parlamentar sau șef mare… Pentru tot restul vieții se cred sincer niște nedreptățiți ai sorții”, a scris dânsa pe pagina sa de facebook.
Octavian Țîcu a apărut în politică în anul 2013, în luna februarie, când Partidul Liberal l-a propus la funcția de minsitru al Tineretului și Sportului, funcție pe care a deținut-o 3 luni. Nu s-a alăturat Partidului Liberal, liderii căruia i-au adus critici ulterior că ar fi cerut șefia formațiunii respective.
În martie 2015, s-a alăturat grupului de inițiativă de formare a Partidului Popular European din Moldova, iar la alegerile locale generale din 14 iunie 2015 a fost ales în funcția de consilier raional în Ungheni din partea Blocului electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova — Iurie Leancă”.
Peste două luni, la 20 august 2015, a anunțat că părăsește partifdul și și-a depus mandatul de consilier raional în Ungheni.
În 2019, ca reprezentant al societății civile, este inclus în lista Blocului ACUM pentru alegerile parlamentare din 24 februarie. Octavian Țîcu candidează și în Circumscripția electorală nr. 16 Ungheni, unde reușește un scor de 28,30% (8736 voturi), acumulând cu doar 65 de voturi mai mult decât socialistul Ghenadi Mitriuc și fiind devansat de democrata Ludmila Guzun, care a acumulat 10.048 de voturi (32,56%).
Ajunge în Parlament pe listele Blocului ACUM. În cadrul emisiunii  „Punctul pe azi” de la TVR Moldova, el a declarat: „Eu am adus în Parlament grădinița de copii și clubul de femei”.
În aceeași emisiune a menționat că Blocul ACUM este o entitate care îl reprezintă și că nu inenționează să-și depună mandatul de deputat așa cum i-au sugerat unii dintre colegii deputați.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

  • As da un sfat -sa depuneti mandatul ,sa vina alt deputat ,care ar sustine blocul ACUM in parlament !!!Ati facut un beneficiu pentru socialisti ,macar ca-i criticati ,Impartiti in grupe mici tot electoratul lui ANDREI NASTASE impreuna cu asa marii unionisti Depuneti mandatul ,nu incurcati blocul ACUM !!!Ati procedat ca la moldoveni!!!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *