Statul în fața calculatorului dăunează sănătății ochilor. 6 sfaturi de la un medic oftalmolog

Vă imaginați o zi fără calculator, tabletă, smartphone, telefon, televizor? Tehnologiile moderne ne-au invadat, au devenit o parte din viața noastră.
Odată cu ele, au apărut și noi probleme, cum ar fi: ochii roși, oboseală oculară, senzațiile de usturime a ochilor, ochi uscat etc.
Poate apărea insomnia, nervozitatea. Mai mult decât atât, ecranele calculatoarelor, oricât ar fi de performante, radiază lumina albastră, care poate afecta vederea. Din cauza utilizării în exces a tehnologiilor modern, a întinerit cataracta.
Cum ne protejăm?
Ce reguli de birou trebuie respectate?

La aceste întrebări a răspuns, pentru sanoteca.md, Dr. Lilia Dumbrăveanu, doctor în medicină, oftalmolog.

1. Poziționarea corectă distanță ochi – calculator

Între monitor și ochi trebuie să fie o distanță de cel puțin 60-70 de cm. Privirea ar trebui să fie țintită cu 10-15 cm mai sus de centrul monitorului, astfel ca să privim ecranul de sus în jos. Aceasta preîntâmpină și uscăciunea ocular, și evaporarea sporită a lacrimii.

2. Luminozitatea în încăperea în care lucrăm

Monitorul trebuie să fie iluminat uniform. Trebuie să excludem lumina artificială, astfel ca lumina de zi sau cea care este în încăpere să cadă oblic sau dintr-o parte pe monitor, să nu cauzeze reflexie suplimentară și strălucirea ecranului.

3. Clipitul

Nu trebuie să uităm să clipim atunci când lucrăm la calculator, la telefon. De dorit e să ne oprim din lucru și să clipim de câteva ori pentru a umecta suprafața oculară.
4. Intervalele de lucru și pauzele între ele
Dacă lucrăm mai mult timp la calculator, avem nevoie, la fiecare 20 de minute de lucru, să facem o pauză de cel puțin 20 de secunde, în care să ne schimbăm privirea de la ecran în depărtare și să privim undeva la 5-6 metri înainte.
5. Mărimea cifrelor sau semnelor de pe ecran
Atunci când ne par semnele mărunte, indescifrabile, trebuie să mărim textul astfel ca să putem ușor parcurge și lucra.
6. Consultația medicului
Dacă avem problemele, cum ar fi: uscăciune oculară, senzație de ochi roșu sau lăcrimare excesivă, este necesar consultul unui specialist. Dacă lucrați la calculator 3-4 ore pe zi, atunci cel puțin o dată la 6 luni trebuie să vizitați un specialist în sănătate oculară.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *