Liderul de la Tiraspol a pus ochiul pe tancul de la Cornești

Într-o conferință de presă, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că planifică să se adreseze autorităților de la Chișinău cu propunerea de a transmite administrației de la Tiraspol tancul memorial, instalat în calitate de monument al Armatei Sovietice în orașul Cornești din raionul Ungheni.
„Este vorba despre un tanc IS-3, dintr-un sat din raionul Ungheni. Arată extrem de rău. Mai mult ca atât, din informațiile deținute, acesta nu figurează ca și valoare istorică în Moldova și nu se află la balanța nimănui. Tancul este vandalizat pur și simplu. Din aceste considerente, aș vrea să mă adresez conducerii moldovenești: dacă nu puteți proteja memoria istorică a soldatului sovietic, dați-ni-l nouă”, a subliniat  dânsul.
Tancul de la Cornești a fost inaugurat în anul 1985, acesta fiind adus de la Odesa, nu se află în evidența primăriei și nu există nici un document cu privire la el.
Un scandal în jurul tancului respectiv a izbucnit la sfârșitul anului 2016, când câţiva deputaţi PSRM au înnoptat lângă el, motivând că ministrul Apărării, Anatol Șalaru, vrea să-l demonteze.
La finele anului 2017, peste tancul de la Cornești au fost aruncate kilograme întregi de vopsea în culorile tricolorului. Ulterior, socialiștii locali l-au vopsit și au scris pe el ”За Родину”, chiar dacă tancurile IS-3 nu au participat în războiul al doilea mondial.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

30 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *