Există o lege, care trebuie respectată: Legea nucului

nuci La Horodiște au fost tăiați nucii. Nu unul și nici doi. Au fost tăiați 21 de nuci din fîșia de protecție a localității. Erau nuci cu diametrul între 12 și 24 de centimetri.
S-a întîmplat chiar recent, în luna iulie.
Făptașul a fost prins în flagrant delict, la fața locului, în momentul în care tăia de cu zor copacii. ”Nu ne-a anunțat nimeni, l-am descoperit noi în timpul unui raid pe care-l desfășuram”, susține Veniamin Ghilan, șeful interimar al Inspectoratului Ecologic Călărași.
A fost întocmit un proces-verbal, așa cum prevede legea, iar persoana vizată a și plătit deja prejudiciul, dar și amenda.
Nu este clar, însă, cine a dat comanda să fie tăiați nucii și nici cine, de fapt, se face responsabil pentru această nelegiuire.
”A fost o scăpare a noastră”, a recunoscut primarul de Horodiște, Petru Ceban, fără să concretizeze ce a avut în vedere. S-a grăbit, însă, să explice: ”Fîșia respectivă era una uscată. Proprietarul a încercat să curețe terenul din jur, dar, văzînd că nucii respectivi sînt prea bătrîni și aproape uscați, i-a tăiat cu totul, cu scopul de a sădi altă livadă în loc”.
Nu am reușit să facem legătura cu proprietarul, ca să aflăm și versiunea sa. În schimb, am obținut unele explicații de la șeful interimar al Inspectoratului Ecologic Călărași. ”Chiar avînd o asemenea intenție, tot nu avea dreptul să taie nucii respectivi fără un aviz. Există o lege, care trebui respectată”, a subliniat Veniamin Ghilan.
Apropo, conform articolului 18, punct 3 din Legea nucului, ”trecerea la pierderi şi defrişarea plantaţiilor de aliniament, a fîşiilor de protecţie şi a plantaţiilor de nuci proprietate publică a unităţilor administrativ teritoriale se efectuează la decizia autorităţilor administraţiei publice locale, cu autorizarea agenţiilor ecologice”. Se pare că nimeni nu a ținut cont de această lege, iar vinovatul a fost găsit foarte repede. Omul a fost nevoit să plătească o amendă de 1000 de lei și să restituie prejudiciul cauzat mediului – 1540 lei.
”Ce vă trebuie să scrieți despre rău? Veniți la Horodiște și o să vedeți ce plantație de nuci va apărea în locul celei vechi”, ne-a spus primarul.
Potrivit Legii nucului, de care încă foarte multă lume se face a nu ști, ”plantaţii noi de nuci se înfiinţează în locul plantaţiilor defrişate sau pe alte terenuri, cu respectarea normelor şi recomandărilor agrotehnice şi în baza autorizaţiei eliberate de către organele împuternicite de Guvern. Totodată, suprafaţa plantaţiilor noi nu poate fi mai mică decît suprafaţa plantaţiilor defrişate”.
Primarul Petru Ceban a dat asigurări că va fi înființată o nouă plantație de nuci.
Pînă atunci, însă, lemnul obținut de pe urma tăierii ilicite a fîșiei de protecție, primăria intenționează să-l folosească la amenajarea mini-terenului de fotbal care se construiește, în prezent, la Horodiște.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *