E bine de știut | Când un agent de patrulare poate opri un autovehicul în trafic

Foto: IPN

Foto: IPN

Agenții de patrulare sunt împuterniciți să oprească un autovehicul aflat în traficul rutier, în cazul în care constată o încălcare a legislației rutiere, sau șoferul manifestă un comportament agresiv în trafic; dacă este în desfășurare o operațiune specială sau este nevoie să verifice legalitatea transportării mărfurilor sau a persoanelor.
„În momentul stopării unui autovehicul, agenții de patrulare sunt obligați să prezinte legitimația de serviciu și să prezinte conducătorului auto motivul pentru care a fost oprit în trafic”, a precizat juristul Inspectoratului Național de Patrulare, Veaceslav Sârbu pentru Agenția de știri IPN.
Mașinile pot fi oprite în trafic dacă se observă o încălcare a legislației rutiere sau agentul de patrulare are bănuieli rezonabile că se efectuează transporturi ilegale de mărfuri sau persoane.
„Agentul de patrulare poate verifica inclusiv habitaclul sau portbagajul unui autovehicul, în cazul existenţei bănuielii rezonabile. Asemenea procedură se realizează prin perfectarea actelor procesuale corespunzătoare. În cazul în care se ajunge la o percheziție, se întocmește un proces-verbal cu privire la percheziție care se aduce la cunoștința tuturor participanţilor, cu consemnarea dreptului de a face obiecţii. Agentul de patrulare este dotat cu toate blanchetele de acte procesuale necesare”, a explicat Veaceslav Sârbu.
Juristul a mai spus că agentul de patrulare este în drept să solicite permisul de conducere, certificatul de înmatriculare al mașinii și, după caz, actele încărcăturii mașinii.
”În cazul efectuării de filtre sau alte operațiuni speciale, Inspectoratul Național de Patrulare nu este obligat să anunțe în prealabil despre organizarea acestora”, a prercizat dânsul.
În momentul în care sunt opriți de agenți de patrulare, conducătorii auto sunt obligați să aștepte în mașină cu mâinile pe volan până când agentul se apropie de autovehicul, iar, pe timp de  noapte, să aprindă lumina în interior. De asemenea, conducătorii auto sunt obligați să prezinte actele solicitate, inclusiv cele ce țin de transportul de mărfuri sau persoane.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *