Ceea ce încă nu știți despre alegerile din 20 octombrie. Aflați acum!

Pe 20 octombrie, poporul Republicii Moldova urmează să aleagă 898 de primari, 1116 consilieri raionali, 10564 de consilieri locali. În total, 12578 de aleși locali.
Potrivit lui Sergiu Gurduza, membru al Comisiei Electorale Centrale, numărul de persoane care vor candida va fi mult mai mare.
Acum patru ani, spre exemplu, au candidat circa 60 de mii de persoane pentru funcția de aleși locali, transmite IPN.
Pe parcursul a două luni, circa 100 de mii de persoane se vor ocupa propriu-zis cu electorala. Vor fi circa 60 de mii de candidați, vor fi 22-23 de mii de funcționari electorali, care trebuie să asigure procesul de desfășurare și buna organizare a alegerilor, nemaivorbind de reprezentanții partidelor, de observatorii care vor fi implicați în acest proces.
Pentru organizarea alegerilor, se vor cheltui mai bine de 100 de milioane de lei. Suma, potrivit lui Sergiu Gurduza, a fost prevăzută în Legea bugetului.
Privind coruperea alegătorilor, dânsul a spus că normele legale permit cadouri mici – pixuri, sacoșe, calendare, CD-uri, fulare, dar valoarea lor nu trebuie să fie mai mare de două unități convenționale (100 de lei). Se interzice categoric oferirea de băuturi alcoolice, produse alimentare, țigări.
Până la 1 septembrie, Comisia Electorală Centrală trebuie să efectueze o serie de modificări la regulamentele proprii, urmare a modificărilor legislative în partea ce ține de finanțarea partidelor politice.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *