Pesta porcină a ajuns la frontiera cu Ungheni și Călărași. Ce-i de făcut?
La Milești, raionul Nisporeni, a murit un porc, iar diagnosticul stabilit a fost pesta porcină africană.
La finele săptămânii trecute, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a confirmat existența focarului de pestă porcină africană la Milești.
Localitatea se află chiar la frontieră cu satul Rădenii Vechi, Ungheni și la o distanță de 5 kilometri de Temeleuți, Călărași.
La momentul de față, se efectuează ancheta epidemiologică, se desfășoară măsuri de eradicare a focarelor, au fost stabilite zona de protecție și zona de supraveghere. Se efectuează inventarierea porcilor domestici în zonele de protecție și de supraveghere, precum și examinarea lor.
Proprietarii porcinelor ce au fost nimicite pentru a lichida focarul de pestă porcină africană vor fi despăgubiți, anunță Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).
În cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor și, în mod special, a porcilor sau a depistării cadavrelor de mistreți, ANSA solicită cetățenilor să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale.
Tot în acest context, Agenția avertizează cetățenii să nu cumpere produse alimentare din carne de porc din țările vecine ca să le aducă acasă, în Republica Moldova. Aestea vor fi confiscate și distruse.
Ce este pesta porcină africană?
Pesta porcină africană, numită și febra porcină africană sau boala lui Montgomery, e o boală extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și mistreților, cauzată de un virus AND, care se răspândește foarte rapid în populația porcină prin contact direct sau indirect.
Boala se caracterizează prin hipertermie (40,5-42,2°C), leziuni cutanate (eritem, cianoza pielii, în special la urechi, coadă, membrele posterioare și pe abdomen, echimoze), tulburări digestive (lipsa poftei de mâncare, vome, constipație, diaree mucoasă sau sanguinolentă), tulburări respiratorii ( respirație întreruptă, tuse, eliminare de spumă sanguinolentă din gură), tulburări nervoase (somnolență, apatie, mers instabil, crampe, crize convulsive, pareze și paralizii). Mortalitatea este de 90-100% în cazul formelor supraacute și acute a bolii.
Pesta porcină africană este una dintre cele mai periculoase boli ale porcinelor, fiind inclusă în lista A a Organizației mondiale pentru sănătate animală.
Nu există un tratament sau vaccin specific. Singura modalitate de a opri răspândirea virusului este sacrificarea tuturor porcilor din regiunile infectate și instituirea carantinei.
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni.
Lasă un răspuns