Mare sărbătoare se anunță la Ungheni. Când și cu ce ocazie

În zi de duminică, 7 iulie, pe-nserat, Palatul de Cultură din Ungheni invită lumea la un eveniment inedit, întitulat ”SânzIEne unghenene”.
Este vorba de o sărbătoare a portului și tradițiilor populare, organizată în Parcul Central, începând cu ora 16.00.
Se anunță un spectacol de zile mari, cu interpreți bine cunoscuți publicului din Ungheni: Veta Ghimpu Munteanu, Marina Filipovici, Alexandru Galiț.
Organizatorii pregătesc și o expoziție a meșterilor populari, dar și alte surprize.
De notat că pe 7 iulie, creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul sau, cum i se mai spune în popor, Sânzienele ori Drăgaica.
Potrivit etnologilor, sub numele ”Sânziene” se ascund trei elemente strâns legate între ele. Primul se referă la zânele, de obicei bune, zâne extrem de harnice în noaptea Sânzienelor; al doilea este reprezentat de florile galbene ce înfloresc în preajma acestei zile, numite sânziene. Ultimul element vizează însăși sărbătoarea de pe 7 iulie.
Legate de această zi sunt diverse obiceiuri, dar cele mai importante sunt cele dedicate dragostei. Sărbătoarea Sânzienelor este, în tradiţia populară, un prilej de a sărbători soarele şi muncile agricole specifice verii.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *