La Dereneu se dorește o… casă a obiectelor cu valoare istorică. Unde și când va fi

Exponate pentru viitorul muzeu

Exponate pentru viitorul muzeu

În toamnă, la Dereneu va fi inaugurat un muzeu. Declarația îi aparține primarei Elena Oaserele.
Lucrările de amenajare au început deja. Muzeul va fi deschis în casa de cultură din localitate și va cuprinde mai multe compartimente. Aici se va regăsi și ”Casa Mare”, și ”Camera durerii”, destinată deportărilor și războiului.
Potrivit Elenei Oaserele, au fost deja colectate peste 80 de obiecte vechi, care, fiecare în parte, relatează câte o istorie. Este vorba și icoane de peste 100 de ani, de stative, fețe de masă, prosoape, oale, ulcioare.
Dânsa a făcut și un apel către populație, pentru a aduna, împreună, cele mai interesante și valoroase, din punct de vedere istoric, obiecte din sat, ca să poată amenaja ”o casă a obiectelor cu valoare istorică și memorială a comunei Dereneu”.
”Din păcate, omul nostru nu a fost educat să păstreze obiectele care reprezintă o valoarea istorică. Localnicii au recunoscut că avut obiecte de tot felul, dar le-au aruncat. Și eu, fiind copil, am aruncat multe lucruri care, mi-am dat seama mai târziu, sunt bogăția neamului nostru”, a făcut o remarcă primarul.
În acțiunile de colectare și salvare a obiectelor de valoare de la cetățeni au fost implcați angajații primăriei. Tot ei au participat și la lucrările de reparație și amenajare a spațiului destinat muzeului.
De notat că satul Dereneu, deși are o istorie de mai bine de 500 de ani, nu a avut niciodată muzeu.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *