La aniversare. Născut la Sculeni, apreciat în alte părți. Omagiatul zilei de azi – Andrei Eșanu

ANDREI EȘANU, cercetător notoriu al istoriei culturii medievale şi moderne a neamului românesc, s-a născut pe 16 iulie 1948, la Sculeni, Ungheni.
“Mă leagă mii de fire de Sculeniul meu, de Ungheni”, spunea dânsul într-un interviu pentru EXPRESUL cu 9 ani în urmă, subliniind, totodată: ”Aceste locuri sînt cele mai sfinte pentru mine, deoarece sînt locuri unde am văzut lumina zilei, unde am crescut, unde am devenit om în cele din urmă”.
Opera domniei sale constituie peste 5000 de pagini convenţionale sau peste 350 de lucrări, editate la Chişinău, Bucureşti, Sofia, Iaşi, Paris şi Moscova.
Andrei Eşanu a fondat direcţiile de cercetare a culturii medievale, a istoriei ştiinţei şi tehnicii la Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a R.Moldova, laboratorul de cercetare a istoriei culturii la Universitatea de Stat din Moldova, a fost director adjunct, director al Institutului de Istorie al Academiei de Ştiinţe. Este unul dintre cei care au contribuit la reactivarea învăţămîntului teologic în R. Moldova. A prezentat rapoarte şi comunicări la peste 100 de forumuri ştiinţifice internaţionale şi naţionale.
Fiind întrebat dacă este cunsocut și apreciat la baștina sa, în Sculeni, dânsul a răspuns în același interviu: ”Eu vreau să spun că la Sculeni aproape nimeni nu mă cunoaşte”.
Amintirile sale, însă, despre satul natal sunt frumoase. Cu mare drag vorbește academicinaul de Sculeniul vechi, de râul Prut.
”De la noi din curte se vedea valea Prutului şi acel gard de sârmă ghimpată care a fost scos acum. Iată că mama mea, ţărancă din Sculeni, spunea mereu: „Cum păgînii aceştia au pus gardul ista şi ne-au închis în ocol, ca să nu putem să ne ducem nicăieri?”, își amintea.
Vedeți AICI ce alceva spune Andrei Eșanu despre Sculeni, dar și despre Ungheni.
Notă: Se pare că ar fi cazul ca un om cu notorietate internațională, dânsul fiind membru titular al Academiei de Științe a Moldovei (din 2007) și membru de onoare al Academiei Române din 2011, să fie apreciat și la el acasă, acolo, de unde-și trage rădăcinile. Generațiile ce vin trebuie să-și cunoască pământenii celebri.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *