FOTO | Orașul Călărași va avea șase sculpturi noi, copii ale unor lucrări realizate de un sculptor cu rădăcini călărășene

”Bucurie”

”Citiroarea”

În această vară, orașul Călărași va găzdui o Tabără de Artă, dedicată sculptorului Dumitru Scvorțov-Russu, născut pe 26 octombrie 1926 la Călărași.
Notă: Dumitru Scvorțov-Russu este autorul a numeroase sculpturi, basoreliefuri și busturi, printre care: ciclurile de sculpturi: „Maternitate”, „Poamă”, „Moldova”, „Coloane”, bustul lui Alexie Mateevici (Aleea Clasicilor, Chișinău), compoziția monumentală Forme geometrice (Scuarul Teatrului de Operă și Balet, Chișinău), monumentul lui Mihai Eminescu din Anenii Noi etc.
”Bucurie”

”Creaţia lui Dumitru Rusu-Scvorțov nu a fost apreciată de contemporanii săi, fapt care l-a decepţionat profund”, scrie în cartea sa, „Forme geometrice”, dedicată sculptorului cu rădăcini călărășene, istoricul și criticul de artă Vladimir Bulat.
De notat că această carte a apărut de sub tipar în anul 2018.
În aceste zile, câțiva sculptori vor veni la Călărași, unde vor realiza copii a 6 dintre sculpturile lui Dumitru Scvorțov-Russu: ”Tinerii”, ”Bătrânii”, ”Cititoarea”, ”Bucurie”, Maternitate”, ”Logodna”.
”Tunerii”

Toate cele 6 sculpturi originale se alfă la muzeul din Călărași, alături de alte aproximativ 200 de lucrări, acestea fiind donate de fiica sculptorului, Mariana.
Fiecare sculptură va fi realizată în piatră de Cosăuți și va avea înălțimea de până la 2 metri (cu tot cu postament). Anume Dumitru Scvorțov-Russu se numără printre primii artiști plastici din Republica Moldova ce au sculptat în piatra de Cosăuți.
Potrivit Marianei Iurcu, muzeograf și ghid la Muzeul de Istorie și Etnografie ”Dumitru Scvorțov-Russu” din Călărași, au fost deja stabilite locurile unde vor fi amplasate sculpturile: ”Cititoarea” – în fața Bibliotecii ”Grigore Vieru” din Călărași, ”Bucurie” – în fața Școlii de Arte ”George Enescu”.
”Maternitate”

Câte 2 sculpturi vor fi amplasate în fața primăriei și, respectiv, a Consiliului raional.
”Logodna”

De Ziua Independenței, călărășenii le vor putea deja admira, a dat asigurări șeful Direcției Cultură Călărași, Dumitru Trifan.
Tabăra este organizată de Consiliul raional Călărași, în parteneriat cu primăria orașului Călărași, Muzeul de Istorie și Etnografie, Direcția Cultură și Turism și Școala Profesională din localitate, inițiativa aparținându-i președintelui raionului, Sergiu Artene.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *