În doar șase luni, 17 cazuri de intoxicații acute cu substanțe chimice la Ungheni. Avertizările specialiștilor

De la începutul anului curent, în raionul Ungheni au fost notificate 17 cazuri de intoxicații acute exogene cu substanțe chimice, incusiv 9 – printre copii și adolescenți, se arată într-o Notă a Centrului Sănătate Publică (CSP) Ungheni.
În majoritatea cazurilor – 10 la număr, intoxicațiile s-au produs de la medicamente. Totodată, au fost înregistrate 3 cazuri de intoxicații cu substanțe chimice lichide și 1 – cu pesticide.
”Intoxicațiile acute exogene de etiologie chimică la copii constituie o problemă serioasă de sănătate publică din cauza gravității manifestării clinice. În plus, aceste intoxicații decurg fulminant și, uneori, pot duce la deces”, a explicat Raisa Popovici, șefa secției protecția sănătății publice de la CSP Ungheni.
”Numărul de cazuri de intoxicații acute exogene cu substanțe chimice la copii sunt direct proporționale cu starea socio-economică și nivelul educațional al familiei”, a precizat dânsa.
Potrivit statisticilor, în perioada 2012-2018, în Republica Moldova au fost notificate peste 2500 de cazuri de intoxicații acute de etiologie chimică, inclusiv în raionul Ungheni – 275 de cazuri.
E dovedit că majoritatea intoxicațiilor de acest gen apar la copiii cu vărsta de 1-5 ani, perioada în care reflexul „mână-guriță” este foarte bine dezvoltat. Destul de frecvent sunt atestate încercări de suicid cu folosirea medicamentelor și altor substanțe chimice în rândul adolescenților.
Centrul Sănătate Publică
vine cu unele recomandări pentru a evita intoxicațiile respective:

– Nu lăsați copiii nesupravegheați;
– Asiguraţi păstrarea medicamentelor în locuri inaccesibile pentru copii;
– Păstrați momeala (otrava pentru șoareci, șobolani), pesticidele, fertilizanții, ambalate sub diferite forme, detergeții, soluțiile de curățat etc. în dulapuri protejate, bine închise, inaccesibile pentru copii;
– Amplasați/lăsați momeala pentru șoareci, șobolani sub forme de brichete, granule colorate atractiv în locuri dosite, inaccesibile copiilor;
– Nu încredințați copiilor fiole, pachete sau sticle cu otravă, pesticide, medicamente;
– Respectați regulile de administrare a medicamentelor;
– Nu depozitați produsele chimice și cele alimentare în același loc, cele din urmă se pot contamina prin atingere;
– Nu păstrați substanțe chimice, inclusiv pesticide, în sticle destinate produselor alimentare. Copilul sau persoana matură le pot consuma fără să-şi dea seama de pericolul iminent care îi pândește;
– Când vorbiți despre medicamente, nu le spuneți copiilor că sunt niște “siropuri” sau “bomboane”;
– Nu folosiți în prezența copiilor medicamente;
– Informați  despre potențialul pericol al substanțelor chimice;
– Verificați sistemele de încălzire ale locuinţelor (sobe, centrale pe lemne, pe gaz etc.), la semne de funingine, rugină, un blocaj sau eroziuni, înainte de punerea lor în funcţiune;
– Efectuați ventilarea şi aerisirea permanentă a încăperilor.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *