FOTO | Imagini dezolante pe lacul Delia. Când va fi redresată situația

După ce, cu circa o lună în urmă, lacul Delia risca să provoace inundații de proporții la Ungheni, iar zeci de salvatori și oameni de rând au muncit neîntreprupt pentru a stăvili apele, iată că acum Delia se confruntă cu… lipsa apei.


”După ce, acum o lună, s-au rupt digurile a câtorva iazuri ce alimentează cu apă afluenții lacului Delia, nivelul apei aici s-a ridicat considerabil, astfel că ecluzele nu au mai rezistat. Una a fost distrusă complet, iar cealaltă a fost deteriorată parțial”, a explicat pentru EXPRESUL primarul de Ungheni, Alexandru Ambros.


Potrivit lui, nivelul apei în Delia a scăzut cu jumătate de metru. ”Am mai avut ani – secetoși – când nivelul apei scăzuse la fel de mult, când au murit tone de pește. Am reușit să redresăm situația. O vom redresa și acum”, a subliniat primarul, după care a adăugat că nu a avut de suferit, de data aceasta, nici flora, nici fauna.
Dânsul a dat asigurări că, în 2-3 săptămâni, va fi instalată o nouă ecluză. Cea deteriorată a fost deja reparată. Este gata și proiectul. ”Practic, lucrul a început”, a punctat Alexandru Ambros, menționând, totodată, că, de o săptămână, nivelul apei în lacul Delia nu mai scade. Dimpotrivă, se observă o ameliorare a situației
Lucrările pentru  construcția noii ecluze, inclusiv proiectarea, vor costa, per total, peste 120 mii de lei.
Lacul Delia se întinde pe o suprafață de 104 hectare, are o lungime de 3,2 kilometri, iar adâncimea maximă e de 4 metri.
”De câțiva ani, digul lacului Delia este într-o stare deplorabilă. Autoritățile susțin că fac tot posibilul ca să îngrădească accesul automobilelor aici, care îl deteriorează și mai mult”, scriam în vara anului 2018.
Tot atunci, Iurie Proțap, șeful Asociației Veteranilor și Pescarilor din Ungheni, arendașul lacului, afirma pentru EXPRESUL că, în 2013, Asociația a investit 420 mii lei în repararea elementelor de bază ale digului și că nu există niciun risc, chiar dacă recunoștea că ”în linii generale, ecluza digului mai are fisuri”.
Iurie Proțap nu ne-a răspuns la telefon pentru a comenta situația actuală.
Vedeți AICI cum arăta lacul Delia în toamna anului 2018


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

4 Comments

  • Care reparatii?glumiti?pe sub digul nou au fost puse lemne si piei de oaie ca sa stopeze scurgerea apei…ca in evul mediu.Si nu este adevarat ca a scazut cu jumate de metru,ci chiar mult mai mult si asta nu s-a intimplat din cauza secetei,ci din neglijenta celor responsabili.Niste explicatii jalnice din partea primarului👎

    Reply
  • Recent am vizitat orasul orasul Ovidiu din Romania si am ramas impresionata de faleza de pe malul lacului de acolo.Daca ar arata si lacul nostru la fel cu siguranta ar fi atractia principala a orasului.Atasez citeva poze.

    Reply
    • Irina Crudu ia seama
      🤣🤣🤣
      Ăștea buruienile de 15 metri înălțime, nu le taie de pe malul lacului… te mănâncă balaurii acolo. Da plătim spații verzi nu stiu ce. Cred ca doar pentru centru.
      Da tu, vrei frumos sa facă. Acasa la ei e frumos))

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *