De astăzi, se majorează vârsta de pensionare. Cu cât

Începând cu 1 iulie anul curent, se majorează vârsta standard de pensionare.
Bărbații au dreptul la pensie dacă au împlinit 63 de ani și au acumulat un stagiu de cotizare de 34 de ani. Femeile se vor pensiona la vârsta de 58 de ani și șase luni, având un stagiu de cotizare de 31 de ani și jumătate.
Atât bărbații, cât și femeile la atingerea vârstei de pensionare pot beneficia de pensie și în condițiile unui stagiu de cotizare incomplet, de cel puțin 15 ani, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), majorarea treptată a vârstei standard de pensionare până la 63 de ani și majorarea stagiului complet de cotizare până la 34 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei se face eșalonat, începând cu 1 iulie 2017, conform modificărilor operate în Legea privind sistemul public de pensii.
Pentru femei, vârsta de pensionare crește anual cu șase luni, până va atinge vârsta standard de pensionare de 63 de ani, la 1 iulie 2028. Stagiul complet de cotizare de 34 de ani se va aplica pentru femei din 1 iulie 2024.
Pentru femeile care au născut și au educat până la vârsta de 8 ani cinci și mai mulți copii se aplică vârstele standard de pensionare diminuate cu 3 ani.
Începând cu 1 aprilie 2017 la stabilirea pensiei nu se mai prezintă certificatele de salariu de la activitățile realizate până la 1 ianuarie 1999. Pensia se calculează doar în baza venitului asigurat realizat după 1 ianuarie 1999 reflectat în contul personal de asigurări sociale al persoanei asigurate, din Registrul de Stat al evidenței individuale în sistemul public de asigurări sociale, care este administrat de CNAS.
La stabilirea pensiei se ia în considerare stagiul de cotizare realizat în toată perioada de activitate confirmat prin carnetul de muncă și contul personal de asigurări sociale.
Pentru a beneficia de pensie de la data atingerii vârstei de pensionare, cererea și actele necesare se depun la Casa teritorială de asigurări sociale de la locul de trai în termen de 30 de zile de la această dată. În cazul depunerii cererii de pensionare cu depășirea termenului de 30 de zile, pensia pentru limită de vârstă se va acorda de la data prezentării ultimului act necesar.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *