Cu poliță sau fără poliță, pacientul plătește mult și beneficiază de puțin. Explicațiile ministrei Sănătății

Ala Nemerenco, proaspăta ministră a Sănătății, susține că, după 15 ani de la introducerea sistemului obligatoriu de asigurări medicale, polița medicală a ajuns să nu mai aibă valoarea la care pretindea odată.
”Pacienții plătesc și contribuții, și în casele instituțiilor, și în plic medicului sau asistentului”, a spus dânsa într-un interviu pentru ”Jurnal de Chișinău”.
Astăzi, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, circa 17% din populația Republicii Moldova înregistrează cheltuieli catastrofale la plățile din buzunar pentru serviciile medicale și medicamente, această cifră fiind cea mai înaltă în regiune, inclusiv în Asia Mijlocie.
”Cum s-a ajuns ca pacientul să plătească atât de mult și să beneficieze tot mai puțin și mai puțin, descurcându-se care cum poate?”, a întrebat ministra, după care a răspuns: ”Prin fraude în mărimi mari și incompetență”.
Potrivit dânsei, instituțiile medicale, inclusiv spitalele, se confruntă cu foarte multe probleme, începând cu insuficiența cadrelor medicale, a echipamentelor moderne și medicamentelor de calitate. Pacienţii se confruntă cu şi mai multe probleme.
”În acest moment, toate acțiunile ministerului trebuie să fie şi sunt direcționate pentru a înlătura nedreptățile care li se întâmplă zilnic oamenilor. Consider că de la aceste acțiuni va beneficia și spitalul, și tot sistemul sanitar”, a concluzioonat Ala Nemerenco.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

5 Comments

  • Va mai curge multă apa pe Prut,pana va dispărea acest sistem instaurat de ani buni.Mita ptu medicii noștri este ca aerul.

    Reply
  • De fapt, polita de asigurare niciodata n-a avut valoare. Unica ei valoare se limita la internarea unui bolnav gratis pentru 10 zile.

    Reply
  • Cea mai mare problemă cu care se confruntă omul bolnav este incompetența si indiferența cadrelor medicale față de suferind , …și începutul e de la intrarea pe ușa universității a celui ce crede că o așa profesie îl va face bogat , se greșeste amarnic , această profesie cere sacrificii morale precum și materiale , să fii medic e o vocație , nu este o afacere …

    Reply
  • Să ne bucuram de scimbări,în baza lor MIN SĂN Doamna A.N.va face tot posibilul să scimbe radical ,că nu se mai poate prelunji cum a mers pînă acuma,toți tăciau ,ca na vei cue sai săi spui un cuvînt ,că peste tot se amăjea si se fura .

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *