Certificatul de sănătate pentru admiterea la studii a fost eliminat

”De astăzi, nimeni nu va mai solicita certificat de sănătate la admiterea la studii, deoarece este exclus din lista actelor obligatorii la admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior”, a anunțat, pe pagina sa de facebook ministra Sănătății, Ala Nemerenco, pe 18 iulie.
În acest sens, a fost deja semnat un ordin comun de către miniștrii Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, și Educației, Culturii și Cercetării.
”Fiecare absolvent are dreptul prin Constituție la studii, or, aceasta nu depinde de starea lui de sănătate. Și noi suntem obligați să-i asigurăm acest drept nelimitat fără nicio condiționalitate”, a explicat ministra, subliniind, totodată: ”De asemenea trebuie asigurată respectarea dreptului la confidențialitatea și protecția datelor cu caracter personal, astăzi forma 086/e fiind pestriță cu date despre starea sănătății tinerilor”.
Pe de altă parte, ministerul și-a propus astfel să reducă povara de pe instituțiile medicale care, pe lângă fluxul de pacienți, erau nevoite să facă față numărului mare de solicitanți de certificate, care, așa cum a spus ministra, ”ne omoară timpul și nervii”.
Excepție de la această nouă regulă vor face doar candidații care doresc să îmbrățișeze profesia de militar, polițisti, pompier sau alta care necesită condiții fizice speciale. Aceștia vor trebui să prezinte certificatul de sănătate.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de Facebook.

2 Comments

  • Eu idee nu am ce controale medicale trec cei din oraș, dar la țară eu anul trecut am fost, m-am cântărit, măsurat, mi-o scris că am toate vaccinele și la urmă mi-o scris ” APT ” și atât. Și chiar nu vedeam sensul la hârtia asta.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *