E bine să știți | 6 semne, care te vor ajuta să deosebești o ie autentică de o bluză stilizată

Fotografie: anilu.ro

Tot mai multe doamne și domnișoare își doresc măcar o ie în garderoba lor. Cum să stabilești care este autentică și careeste doar o simplă bluză stilizată? Iată câteva semne pe care le-am selectat pentru voi:

1. O ie autentică trebuie să aibă o broderie cusută manual. Pe partea dorsală neapărat trebuie să existe noduri și fire, caracteristice fiecărei cusături manuale. În
cazul în care acestea lipsesc, cusătura a fost făcută la mașina de cusut și nu mai poate fi vorba de o ie autentică, așa cum erau confecționate de bunici și străbunici.

2.
Ia este croită în formă de cruce. Fața și spatele se numesc „stan”, iar partea inferioară –„poale”.  Sub braț, cămașa e prevăzută cu așa numita „pavă” sau „rândunică”, care oferă comoditate în timpul mișcării.

3. O ie autentică va respecta întotdeauna aceleași reguli de compoziție a broderiei. Atât mâneca, cât și pieptul, e compus din altiță, încreț și râuri de broderie. Dacă lipsește măcar unul dintre aceste componente, nu putem vorbi de o ie autentică.

NOTĂ:
Altița este partea mai lată de la umăr, organizată în câteva registre, în rânduri orizontale. Lățimea altiței e de 10-11 centimetri și înălțimea de 18 centimetri.
Încrețul este a doua parte, ce urmează după altiță și se face de 3-4 centimetri.
Râurile sunt broderii verticale sau oblice. În partea din față râurile se brodează după ornamentul dorit.
Altița cu încrețul formează 1/3 din lungimea mânecii, iar 2/3 sunt râurile de pe mâneci.
În partea din față nu sunt proporții, dar de obicei se brodează de unde se termină partea rotundă a gâtului.

4. Pentru brodarea iei se folosesc 2-3 culori, dar se poate broda și cu o singură. Culorile cele mai des folosite sunt: albul – culoarea curăţeniei şi a nevinovăţiei, roşul – culoarea vieţii şi a bucuriei, verdele – culoarea naturii, negrul – culoarea întunericului.

5. O ie autentică este întotdeauna tivită și încrețită manual, fiind cusută doar din țesături naturale.

6. Nu vei găsi niciodată o ie care să coste câteva sute de lei, căci un asemenea preț nu acoperă nici valoarea materialului (obligatoriu natural!), nici munca.
Explicațiile respective au fost făcute de Maria Cristea, meșter popular și fondatoare „Casa Cristea” pentru clubulnostru.md

Atenție! Termenul de ie este atribuit doar cămășii pentru femei. Bărbații poartă cămașă tradițională.

Pe 24 iunie, este marcată tradițional Ziua Universală a Iei.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *