CĂLĂRAȘI. Acces la apă potabilă – peste media națională. Salubrizare ineficientă și transport public cu microbuze vechi
Orașul Călărași, cu o populație de 16200 de locuitori, se situează pe locul doi în topul localităților urbane cu cel mai performant serviciu de canalizare în comparație cu celelalte orașe care au furnizat date. Totodată, orașul se plasează pe locul 3 în topul orașelor la capitolul transport public.
Pe de altă parte, călărășenii plătesc cel mai mult, după locuitorii orașului Edineț, pentru apa potabilă. Tariful este de 16,5 lei/m3, în timp ce la Ungheni, spre exemplu, e de 13,40, iar la Chișinău – de 8,36 lei.
Concluziile aparțin experților Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, urmare a analizei informațiilor adunate despre performanța administrațiilor publice locale în furnizarea serviciilor de gospodărie comunală.
Recent, ADEPT a lansat și prima platformă ce oferă acces la informații cantitative despre situația serviciilor de gospodărie comunală din țară: www.serviciicomunale.md.
Aici puteți găsi profilul localității urbane care vă interesează, date despre performanța orașului în furnizarea a cinci servicii publice de gospodărie comunală în baza informațiilor colectate de la Administrația Publică Locală pentru anul 2017.
Acces la apă potabilă – peste media națională. Pierderi mari de apă
Potrivit portalului www.serviciicomunale.md, gradul general de acces al populației la serviciul public de alimentare cu apă era, în 2017, 79,80%, în timp ce media pe localități era de 76,57%. Astfel, la acest indicator, orașul Călărași se plasează pe locul X în republică din cele 25 de localități ce au furnizat datele respective.
Între anii 2015-2017, orașul Călărași a investit considerabil în serviciile de apă și canalizare, fiind în top 3 localități la acest indicator, cu investiții de 92,87 lei/persoană pentru apă și 51,33 lei/persoană pentru canalizare.
La capitolul rentabilitate, situația lasă de dorit. Pierderile de apă în rețeaua publică de transport și distribuție a apei potabile până la intrarea în bloc/casă („apă nefacturată”) este de 42,06%, aproape de două ori mai mare decât la Ungheni (23,84%).
Stație de epurare nouă. Tariful plătit pentru canalizare acoperă doar 65,54% din costuri
În orașul Călărași, circa o pătrime (25,12%) din numărul de case individuale sunt conectate la serviciul canalizare, ceea ce, în comparație cu alte orașe e mult mai bine. Sunt conectate la serviciul canalizare și 89,23% din apartamente. Valoarea anuală medie a investițiilor în sistemul canalizare și epurare a fost, în perioada 2015-2017, de 51,33 lei pe cap de locuitor. Tariful pentru serviciul de canalizare-epurare plătit de consumatorii casnici în 2017 era de 10,00 lei/m3, acoperind costurile în proporție de 65,54%. Per total, gradul de acoperire a cheltuielilor pentru serviciul de canalizare e de 90,63 % . Deci, nu se poate vorbi încă de rentabilitatea serviciului respective.
Orașul Călărași dispune de stație de epurare nouă, se efectuează epurarea secundară/biologică a apelor uzate. Cu toate acestea, doar 50% dintre probele de apă uzată prelevate din rețeaua centrală în anul 2017 corespund normativelor de evacuare, se arată pe www.serviciicomunale.md.
Salubrizare ineficientă
Chiar dacă. în perioada anilor 2015-2017, a accesat fonduri externe pentru serviciul de salubrizare, în orașul Călărași doar 20% din spațiile de depozitare a deșeurilor sunt autorizate, iar serviciul este prestat către 27,65% din gospodării, fiind colectată o cantitate mică de deșeuri per locuitor – de circa 0,83 m3/persoană. Gradul de acoperire al localității cu coșuri de gunoi e de 70,51%. Tariful de salubrizare este de 10 lei atât pentru locuitorii de la bloc, cât și pentru cei de la case individuale. Asta, în timp ce costul operațional pentru evacuarea și depozitarea unui metro cub de deșeuri e de 117.51 lei.
Investiții considerabile în iluminatul public
Mai bine de jumătate (57,3%) din străzile orașului Călărași sunt acoperite cu iluminat public, dintre care 13,5 % a fost renovat în anul 2017, grație fondurilor externe accesate. Astfel, orașul a înregistrat investiții considerabile în perioada 2015-2017– circa 31 lei per locuitor.
Transport rutier local de persoane cu microbuze vechi
Locuitorii orașului Călărași dispun de transport rutier local de persoane, acest serviciu fiind delegat către operatori privați, iar cursele operate în raza orașului sunt 100% autorizate. Vechimea medie a mijloacelor de transport utilizate în transportul public este de 15,5 ani. Orașul se plasează pe locul 3 în topul orașelor la capitolul transport public, se arată pe www.serviciicomunale.md .
Gradul de acces al populației la serviciul de transport public de persoane în localitate era, în 2017, de 43.75 %.
Calitatea infrastructurii drumurilor
Orașul Călărași dispune de drumuri cu structură capital în proporție de 25%, dintre care 50% sunt în stare bună, restul fiind în stare satisfăcătoare și chiar rea.
Ponderea drumurilor cu structură ușoară e de 35,94 %, dintre care doar o treime (30,43%) în stare bună. Aceeași situație se atestă și la drumurile cu structură provizorie. Per total, în orașul Călărași, doar 35,94% din toate drumurilor erau, conform datelor din 2017, în stare bună.
CĂLĂRAȘI | Lucia Bacalu.
Datele au fost preluate de pe portalul www.serviciicomunale.md, elaborat de Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT cu finanțare din partea UK aid cu suportul Guvernului Marii Britanii. Responsabilitatea pentru conținutul materialului aparține autorului, și nu reflectă neapărat poziția finanțatorilor.
Cei ce doresc să afle mai multe informații cu privire la serviciile comunale din orașul Călărași și să le compare cu cele din alte localități urbane din Republica Moldova, o pot face accesând www.serviciicomunale.md
Lasă un răspuns