Sindromul angajatului suprasolicitat. Ce semne și consecințe poate avea în timp

Imagine simbol

Primele simptome se observă atunci când nu mai putem face față activităților de la serviciu, nu putem oferi emoții pozitive celor din jur. Chiar și acasă omul pare obosit, simte că e nemulțumit de propria persoană. Nu oferă emoții și nu acceptă să le primească.

”De fapt, este vorba de supra-oboseală. Când un specialist se angajează, încearcă să se dedice profesiei și să ofere cea mai bună calitate. De regulă, entuziasmul durează aproximativ 5 ani. Dacă ulterior nu este susținut de colegi, începe să sufere și nu se poate dezvolta în continuare”, explică psihoterapeutul Veronica Calancea.

Veronica Calancea

 

Sindromul burnout se mai numește depresie în muncă. Angajatul nu mai poate oferi ceea ce a dat la început.

De asemenea, apare oboseala fizică, aproape cronică. Omul devine mai agresiv, mai impulsiv. Nu îi place nimic, relațiile cu colegii devin ostile, dispare dorința de a face ceea ce i se cere, simte că nu este suficient apreciat. Dacă altă dată se considera că burnout este doar sindromul șefilor, cercetările au arătat în timp că de depresie în muncă suferă mai mult angajații.

Oboseala cronică se asociază cu diverse tulburări somatice. Persoana poate avea dureri de cap, dureri ale articulațiilor, probleme cu vocea, cu vederea fără să i se găsească vreo problemă medicală.

A doua etapă este cea de depersonalizare, când de la starea de entuziasm în muncă, omul ajunge la starea de cinism.

Apare, apoi etapa a treia și cea mai gravă – sentimentul de nerealizare. Persoana simte un eșec. În această stare, unele persoane, din nefericire, ajung să se sinucidă.

Burnoutul poate afecta persoane de orice vârstă. Chiar și cei tineri, care abia încep să muncească, pot trece prin asemenea depresii. Se întâmplă din cauză că adesea sunt suprasolicitați, lucrează fără pauze, nu au locuri de recreere, unde să mănânce, unde să-și schimbe hainele etc. Toate duc la epuizare.

Dacă starea de epuizare durează mai mult de 20 de zile, angajatul trece în faza de oboseală cronică și există riscul să sufere de Burnout.

Cine sunt predispuși să facă Burnout? Ce sfaturi dau medicii?

Citiți continuarea pe www.sanoteca.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *