Împreună, tineri din Ungheni, Călărași, Nisporeni și Strășeni au redus riscurile la Școala Securității

Echipa câștigătoare. ”Gașca Tinerilor Agenți” din Cojușna, Strășeni

Timp de două zile, cei mai bravi tineri din șapte instituții de învățământ din patru raioane ale republicii: Ungheni, Nisporeni, Călărași și Strășeni, au mers la Școala Securității pentru copii.

Echipa câștigătoare. ”Gașca Tinerilor Agenți” din Cojușna, Strășeni

De fapt, Școala Securității pentru copii ”Împreună reducem riscurile” este un concurs regional organizat la Ungheni de către Direcția Situații Excepționale, fiind inițiat de către Inspectoratul General al Situațiilor de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) în parteneriat cu Ministerul Educației, Cercetării și Culturii. Iar scopul acestui conscurs este prevenirea victimizării copiilor în situații excepționale și asigurarea unui mediu protector și sigur copiilor.
Pe 17 și 18 mai, la Centrul Educațional din Ungheni, șapte echipe din cele patru raioane, trei de la Ungheni, două din Strășeni și câte una din Nisporeni și Călărași, au trecut prin cele mai interactive probe, de la echipare în costume de luptă, până la lichidarea de incendii simulate, demonstrând capacitatea și operativitatea lor în cele mai excepționale situații.
”În urma acestor pregătiri teoretice dar și practice, tinerii sunt mai pregătiți să facă față situațiilor de criză. În cadrul concursului au fost puse în valoare capacitățile copiilor iar grație efectuării acestor instruiri, copiii au posibilitatea să cunoască mai mult despre bazele securității vieții și cum pot preveni rescurile unei situații excepțiionale”, a decxlarat Oleg Blișceac, șeful Direcției Situații Excepționale Ungheni.
Astfel, tinerii au învățat, dar și au demonstrat pe parcursul acestor două zile că ei știu cel mai bine să mânuiască stingătorul de incendiu, să acorde primul ajutor medical, să lupte, au ghidat și au salvat dar și au prezentat anumite lecții de viață din urma cărora fiecare om ar avea de învățat. În total, au avut de trecut prin șase probe.
”Crearea aceastei școli este o idee bună și în general, orice școală nouă este un lucru bun, pentru că de asta avem nevoie, să școlim copii, să-i învățăm, să-i instruim. Iar participanții acestei școli din start sunt mai deosebiți de colegi pentru că vor ști cum să reacționaeze în situații de risc”, a declarat și Alexandru Ambros, primarul orașului Ungheni.
Iar învingătorii concursului regional Școala Securității ”Împreună reducem riscurile” sunt echipa ”Gașca Tinerilor Agenți” de la Liceul Teoretic ”Alecu Russo” din Cojușna, Strășeni. Ei vor merge la etapa națională. Pe locul doi s-a clasat echipa ”Salvatorii” de la Liceul Teoretic ”Gheorghe Asachi” din Ungheni, iar pe locul III s-a clasat echipa ”Night Eagles” a Liceului Teoretic ”Ion Creangă” din Ungheni.
Școala Securității reprezintă o tabără de vară unde elevii au parte de instruiri în domeniul prevenirii riscurilor, iar salvatorii și pompierii le sunt alături pentru a-i ghida în luarea deciziilor corecte. Scopul general al activităţii este de a oferi copiilor deprinderi necesare pentru prevenirea şi diminuarea riscurilor asociate vieţii cotidiene şi situaţiilor de urgenţă. De asemenea, se urmărește îmbunătăţirea nivelului de pregătire pentru acţiuni în situaţii imprevizibile de risc, cultivarea  şi dezvoltarea spiritului de echipă, a responsabilităţii, educarea modului sănătos de viaţă în rândul tinerilor, precum și dezvoltarea spiritului civic şi patriotic al tinerei generaţii, familiarizarea şi promovarea aspectelor istorice/culturale specifice regiunilor ţării.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *