FOTO | La Măgurele. Despre un festival de anvergură și dezinformări regretabile

Ideea organizării festivalului ”La baștina lui Efim Tarlapan” a venit de la consilierul local din Măgurele, Ion Popa-Pădure.
De fapt, dacă e să fim absolut corecți, ideea îi aparține chiar lui Efim Tarlapan, unul dintre cei mai mari epigramiști din arealul românesc, așa cum recunosc colegii săi mai tineri din Republica Moldova și România.
Într-un interviu pentru EXPRESUL, realizat la 3 octombrie 2009, Efim Tarlapan spunea: ”Cred că e real un festival de umor la Ungheni. Numai să fie un nucleu, care să ia asupra sa organizarea acestuia. Ar putea fi un festival regional, cu Iaşul împreună. Acolo există epigramişti extraordinari. S-ar putea, numai trebuie să ne gândim bine”. Iată și link-ul: https://www.expresul.md/2015/12/10/cind-ajung-in-magurele-nu-mai-sint-efim-tarlapan-sint-baiatul-lui-costache-tarlapan/
La zece ani de la acele declarații, iată că un alt măgurelean, văr de-al lui Efim Tarlapan, și el prieten bun cu epigrama – Ion Popa-Pădure – a insistat și a reușit. Jos pălăria pentru el!
În organizarea și buna desfășurare a festivalului s-a implicat o mulțime de lume, începând de la administrația publică locală și terminând cu Asociația Epigramiștilor din Republica Moldova și, respectiv, din România.
O bună parte din cheltuieli – peste 16 mii de lei – și-a asumat-o Secția Cultură a Consiliului Raional Ungheni, care a elaborat scenariul, a venit cu multe sfaturi și propuneri, cu premiile și diplomele pentru participanți. Și Primăria Măgurele a contribuit cu peste 9 mii de lei la buna desfășurare a festivalului.
Pentru a organiza un festival de anvergura celui de la Măgurele, 25 de mii de lei este o sumă infimă. Dacă nu ar fi fost entuziaști, precum e primarul de Măgurele, Sergiu Bodrug, specialiștii de la Secția Cultură (Galina Moraru, Tatiana Babin), în frunte cu Maria Bolotvici, directorul festivalului, Grigore Drăgan, membrii juriului: Ion Diviza și Gheorghe Bîlici, dar și mulți alții, practic nu s-ar fi reușit.
Imaginile ce urmează vorbesc de la sine.

Președintele Festivalului ”La baștina lui Efim Tarlapan”, Grigore Drăgan, față în față cu cel ce i-a adus ep toți la Măgurele

Oaspeți de marcă la festival:
Oaspeți de marcă la festival








Maria Bolotovici, șefa Secției Cultură Ungheni, împreună cu Ion Diviza, președintele Uniunii Epigramiștilor din Republica Moldova
Primarul de Măgurele, Sergiu Bodrug, cu epigramistul Gheorghe Bîlici, membru al juriului
Spectacol de zile mari|

Premierea
Președintele juriului, academicianul Mihai Cimpoi, împreună cu directorul festivalului, Grigore Drăgan

Aplauze și recunoștință


Un reportaj amplu despre festival citiți în ziarul EXPRESUL de vineri.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *