EDITORIAL. La noi, din păcate, nu are nici cine să aleagă, nici pe cine să aleagă

Nu știu cum pe alții, dar pe mine m-a cucerit proaspătul președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski. M-a cucerit , după ce l-am auzit spunând: „Vreau foarte mult ca în birourile dumneavoastră să nu fie chipul meu. Fiindcă președintele nu este o icoană, nu este un idol. Puneți fotografiile copiilor voștri și, înainte de orice decizie, uitați-vă în ochii lor”.
Nu știu ce va face, cum se va descurca în acest post foarte și foarte responsabil, dar un lucru e cert: șeful statului vecin este din altă lume, e un om absolut liber – a demonstrat-o, inclusiv prin comportamentul său, absolut firesc și omenesc – la ceremonia de investire a sa.
Nu are experiență politică. Și poate e mai bine. Căci, dacă ar fi fost politician, fățărnicia i s-ar fi citit pe față.
Ați văzut mulți politicieni sinceri, deschiși și liberi? Cel puțin, în Republica Moldova.
Eu una – nu. Cineva are un as în mânecă, altul – un dosar subsuoară, pentru al treilea toți sunt penali și bandiți. Dacă te uiți în ochii lor, vezi teamă. Pentru că, în majoritatea lor, au mentalitate de sclavi, de târâtoare.
Vorbeam, zilele acestea, cu un proaspăt deputat de pe la noi. Îmi zicea că poate fi liber cu adevărat doar un om foarte inteligent. Asta e! Perfect de acord. Doar că în Republica Moldova trebuie să cauți cu lumânarea inteligența. Mai țineți minte ce spunea Dimitrie Cantemir cu aproape trei secole în urmă despre moldoveni și carte?
Dacă cineva a uitat cumva, remintesc: în lucrarea sa, ”Descrierea Moldovei”, marele cărturar scria că suntem răi de carte și nu prea ne place să studiem.
Sigur, există excepții. Multe, foarte multe. Peste tot în lume moldovenii au demonstrate că au și carte, și aptitudini, și inteligență. Atenție! Peste tot în lume, mai puțin în Republica  Moldova, unde, cu cât mai puțin știi, cu atât ești mai de folos. Ești de folos atunci când trebuie să-i aburești pe oameni cu povești de genul ”Drumuri bune pentru Moldova” sau cu mărirea pensiilor și salariilor. Ești de folos atunci când trebuie să-l pui la perete sau să scapi de cineva incomod. Ești de folos atunci când trebuie să îndeplinești fără să crâcnești poftele mai-marilor vremii în care trăim.
Atât. De aceea și majoritatea își fac idoli. Tot auzi: ”Bravo, doamnă deputat! Să trăiți, domnule director”. Și plecăciuni, tot plecăciuni și plecăciuni, de ți se face silă.
Se pare că sentimentul libertății nu este pentru moldoveni. Nu se simt oamenii de pe plaiul nostru mioritic bine fără a avea un conducător la care să se-nchine.
Bravo, Șor. Eu zic că e cel mai cinstit din punct de vedere politic. A înțeles bine ce le place moldovenilor și și-a tras un partid cu numele său. Să nu credeți că vreau un Șor să-și asume responsabilitatea pentru această bucată de pământ. Nu. Vreau un președinte ca Vladimir Zelenski, tânăr, liber, talentat și foarte deștept. Cu siguranță, va călca și el prin străchini. Dar nu cred că va fura, că va îngenuchea justiția și o va pune în slujba sa, că-și va trimite oamenii săi pe la porțile primarilor și ale șefilor de tot soiul cu dosare subsuoară. Nu cred și basta. De aceea mă bucur pentru alegerea ucrainenilor.
La noi, din păcate, nu are nici cine să aleagă, nici pe cine să aleagă.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

14 Comments

    • Eu deja nu mai vreau să-mi fac idoli, cu tot respectul față de Octavian Țîcu și Igor Munteanu. Sunt foarte buni în domeniile lor, nimeni nu contestă acest lucru. Să așteptăm să vedem cât de buni vor fi și în Parlament. Îmi amintesc câte osanale le-au fost cântate și lui Roșca, și lui Ghimpu, și lui Filat. Cu ce ne-am ales?

      Reply
    • Lucia Bacalu Jardan Comparatia nu este potrivita…cei 3 sus-mentionati au fost lideri de partid…unul era de la FSB, al doilea de la Codru(tizul lui Voronin de pe dreapta politica) si al treielea era un traficant de tigari din anii 90 de mare calibru, ajuns sef la privatizari prin 97 la 28 de ani, cu relatii sus-puse, cum ar zice Voronin vulpea pusa sef pe cotet…Iar cei doi sunt reprezentanti ai societatii civile…

      Reply
    • Octav Vizu Eu la altceva m-am referit. Chiar dacă erau așa cum erau, lumea și i-a făcut idoli și s-a tot închiat în fața lor. Nu zic că nu am încredere în cei doi proaspeți deputați, dar, totuși, încerc să fiu rezervată. Mai bine așa decât peste un an-doi să zicem că ne-am dezamăgit. În plus, din moment ce au ajuns în politică, fie și din societatea civilă, trebuie ținuți în șah 🙂 Așa se procedează într-o societate democratică din câte știu eu. Icoanele se țin în biserică 😒

      Reply
  • 100%, atunci nu-i mai ridicati in slavi prin presa pe lingai, caci stiu ca singuri de la 0 nu reusesc nimic, chiar nu cred ca sunt terorizati Cu moartea, daca nu le fac pe plac lui Plahotniuc, toti ca unu s-au inrolat in slujba lui ca niste motani lasi, si nu are nimic Cu inteligenta…concurenta libera si democrata, mai degraba e nevoie de demnitate, de verticalitate si de simtul responsabilitatii fata de oameni, egali intru totul, fie el cumatru, fecior Sau nu

    Reply
  • Robi in suflet din nastere. Selectia facuta de ocupanti, a dat roade. Si biserica si-a adus aportul. Asta ne va lasa fara pamint si tara.

    Reply
    • Corect, D-le! Chiar prin Sfanta Impartasanie, copilul devine robul inconstient al alcoolului, prin Marturisire, robul divulgului KGB-ist ( sper sa fiu inteles) ☝

      Reply
    • Viorel Postolachi Pentru nimeni nu-i secret ca tot poparitul este angajat al FSB-ului, in frunte cu Volodea Cantarean (patriarhul Moldovei) Ei sint cei mai mari diversionisti in Moldova. Cel mai strasnic este ca ei incep a prosti copiii incepind din scoala. Cind vad copii mici ca se opresc linga biserica si se inchina si-si fac cruce, inteleg ca noi nu mai avem viitor.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *