De la Guvernul României. 1 milion 850 mii de lei vor veni la Călărași, iar 1 milion 700 mii lei – la Ungheni


În vorbe, deocamdată
Cinci grădinițe din raionul Călărași: Sadova, Tuzara, Buda, Pîrjolteni, Horodiște, precum și gimnaziul din Sadova, au fost incluse în lista potențialilor beneficiar ai banilor oferiți de Guvernul României pentru reabilitarea instituțiilor sau dotarea lor cu mobilier.
Asta, pentru că Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM) a dat startul unei noi runde de proiecte de renovare a grădinițelor din Moldova din bani alocaţi de Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României.
Astfel, grădinițele din Tuzara, Pîrjolteni și Horodiște ar putea primi câte 600 mii lei, grădinița din Sadova – 500 mii lei, iar cea din Buda – 300 mii lei.
Per total, au fost incluse în lista potențialilor beneficiari 55 de grădinițe din raioanele Telenești, Rezina, Strășeni, Nisporeni, Ialoveni, Călărași și nici una din raionul Ungheni.
Ar putea beneficia de jumătate de milion de lei și gimnaziul din Sadova – pentru reconstrucția blocului sanitar. Și iarăși, nici o instituție de învățământ din raionul Ungheni nu se regăsește în această listă.
Vorbe, nu fapte?
Recent, Nicolae Ciubuc, proaspătul deputat ales în Circumscripția uninominală nr. 15 Călărași, a postat pe pagina sa de Facebook următorul mesaj: ”Am decis ca, în exercitarea mandatului de deputat, să mă aflu frecvent între oamenii din raionul Călărași, care mi-au oferit votul de încredere. Așa cum e firesc ca să ne tragem la rădăcini, am făcut prima vizită de lucru în satul Sadova, localitate față de care am un major angajament moral. Ulterior, împreună cu directorul Fondului pentru Investiții Sociale din Moldova, Iurie Chiorescu, am vizitat două obiective strategice pentru dezvoltarea localității: grădinița și gimnaziul, care, pe lângă alte necesități, aveau nevoie urgentă de reparația capitală a blocurilor sanitare”.
Dar, atenție! Satul Sadova, în care s-a născut deputatul, nu face parte din Circumscripția nr. 15, ci… din Circumscripția nr. 22 Ialoveni, astfel că cetățenii din acest sat nu au putut nicidecum să-i ofere voturile lui Nicolae Ciubuc.
Apropo, nici satele Tuzara, Pîrjolteni, Horodiște sau Buda, incluse în lista potențialilor beneficiari pentru reabilitarea grădinițelor de FISM, nu fac parte din Circumscripția nr. 15.
Deja fapte
Dacă cele șase instituții din raionul Călărași sunt potențiale beneficiare ale banilor oferiți de guvernele României și Republicii Moldova prin FISM, alte cinci sunt deja beneficiare.
Astfel, la grădinița din Săseni va fi schimbat acoperișul, pentru care FISM va acorda 1 million 300 mii lei.
La grădinița din Temeluți va fi termoizolat blocul alimentar și reparat depozitul de produse alimentare, pentru care FISM va oferi 100 mii lei.
Alte 50 mii de lei vor fi acordate grădiniței din Meleșeni – pentru dotarea cu inventar sportive și acustic, iar 250 mii de lei vor merge spre grădinița din Horodiște – pentru reparația grupului sanitar și blocului alimentar, dotarea cu echipament și utilaj ethnic.
Grădinița din Tuzara va avea parte de 150 mii lei pentru procurarea inventarului și mobilierului necesar pentru o sală de grupă.
În total, cele cinci grădinițe vor beneficia de 1 milion 850 mii lei din 60 de milioane acordate de Guvernul României.
În raionul Ungheni vor merge 1 milion 700 mii lei: câte 400 mii de lei – la grădinița din Sculeni (pentru construcția pavilioanelor și dotarea cu mobilier), la grădinița din Mănoilești (pentru reparația capitală a acoperișului), la grădinița din Zagarancea (pentru renovarea sistemului de încălzire și unele lucrări exterioare). Alte 500 mii lei vor merge la grădinița din Măcărești – pentru reparații exterioare.
De notat că Guvernul Republicii Moldova a alocat 30 milioane de lei, iar Guvernul României – circa 60 milioane de lei.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *