Cu mici excepții, majoritatea vorbesc despre nimic

Nu încetez să-l admir pe președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca. Nu-l cunosc personal, chiar dacă am fost, în vara anului trecut, la Arad, într-un tur de presă, chiar dacă dânsul a fost în vizită la Ungheni.
Multe, foarte multe ar putea prelua funcționarii noștri publici, aleșii locali de la colegii lor arădeni.
De la o vreme, urmăresc postările președintelui Iustin Cionca de pe pagina sa de facebook.
Cum, Doamne, poate acest om, care are în gestiunea sa un județ cu o populație de peste 400 mii de locuitori (de patru ori mai mare decât a raionului Ungheni și de aproape șapte ori mai mare decât a raionului Călărași), să fie atât de aproape de oameni, să fie atât de simplu în exprimare.
Probabil, pentru că se simte liber, pentru că știe ce vrea și știe cum să realizeze cele planificate.
Nu așteaptă bani de la guvern, nu umblă cu mâna întinsă și cu capul plecat în fața mai marilor zilei. De aici, se pare, și deschiderea sa.
Voi aduce doar câteva fragmente mici din postările lui Iustin Cionca:
4 aprilie: Ministrul Sănătății a vizitat astăzi Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad și s-a declarat plăcut impresionat. Adevărul este că se văd rezultatele celor aproximativ 30 de milioane de euro alocate pana acum de Consiliul Judeţean Arad Spitalului. Doamna Sorina Pintea a precizat că la Unitatea de Primiri Urgențe „nu miroase a spital, ca în alte locuri din țară”, că ministerul va aloca 10 milioane de lei pentru aparatură medicală în județul Arad și că a rămas plăcut impresionată de faptul că medicii cunosc nevoile pacienților din zonă.
6 aprilie: Este trecut de ora 1 noaptea. Acum ajung acasă, după o întâlnire cetățenescă de seară, în comuna Bata, prelungită până în noapte cu prezentarea proiectelor de investiții ale Consiliului Județean Arad. A fost o dezbatere bună. Revin cu amănunte interesante în cursul zilei de sâmbătă. Felicitări primarului Ion Micurescu, pentru organizare, și localnicilor din Bata, pentru implicare.
6 aprilie: Știu că nu fac o declarație populară pentru tineri, dar sper să plouă în weekend. Pământul are nevoie de apă. Vă doresc un sfârșit de săptămână cu bucurii.
12 aprilie. În ultimele două luni au venit în județul nostru cinci miniștri care au evitat întâlnirile de lucru cu Primăria Arad și Consiliul Județean. Au descins la Arad în vizite strict electorale, pentru fotografii de grup și întâlniri cu membrii lor de partid, urmate de postări pe Facebook și conferințe de presă în care au mimat grija pentru Arad. Este și o lipsă de respect față de arădeni și de reprezentanții lor, dar eu cred că este și o lipsă de educație.
13 aprilie: ”Prostul se baricadează și, oricât de revoluționar se pretinde, monologhează cu propria-i idee fixă” (André Glücksmann, ”Prostia”). Vedeți, de aceea prefer eu dialogul cu arădenii, să nu mă baricadez, să le aflu părerea și să acționez ca atare.
La noi ce se întâmplă?
Nu vreau să intru în prea mult în detalii. Voi menționa doar că frazele generale sunt la ele acasă. Cu mici excepții, majoritatea vorbesc despre nimic, ambalând frazele goale într-un limbaj de lemn, lăsat moștenire de vechii comuniști.
Accesați-le conturile de facebook și vă veți convinge că este așa.
În virtutea meseriei pe care o am, aproape în fiecare zi accesez ba o pagina, ba alta a demnitarilor noștri, în speranța să găsesc subiecte pentru ulterioare reportaje și știri.
Chiar dacă, uneori, se muncește mult, ceea ce este plasat acolo te dezamăgește și nu mai vrei să abordezi subiectul.
Dacă nu am mai discuta cu oamenii, dacă nu am mai merge la evenimente sau nu am avea informatorii noștri, nu am mai ști ce se întâmplă și ce se face în regiune.
Mai pe scurt, judecând după ceea ce plasează ai noștri demnitari pe rețelelel sociale, aș putea spune fără pic de rezervă: nici vorbe, nici fapte.
Cred că e timpul să se înțeleagă că rețelele sociale au devenit, inclusiv la noi, platforme importante de comunicare și ar fi cazul ca cei ce se află azi în fruntea unei entități territorial-administrtive să profite din plin de această oportunitate.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *