Au ieșit la iveală încălcările comise în alegerile parlamentare din 24 februarie

Se pare că Partidul Democrat a avut cele mai multe încălcări în scrutinul electoral din acest an. Le-a avut, în special, la Călărași și mai puțin la Ungheni.
La această concluzie a ajuns Asociația Promo-LEX.
Conform Raportului ”Misiunea de Observare a Alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019”, la capitolul ”Implicarea în promovarea concurenților de către persoane cu funcții publice/de demnitate politică”, în raionul Călărași au fost înregistrate opt cazuri.
În patru dintre ele, președintele raionului, Sergiu Artene, i-a însoțit și i-a susținut pe candidații PDM, Nicolae Ciubuc și Monica Babuc, la întrunirile electorale în orașul Călărași și satele Rădeni, Hirova, Horodiște.
În alte două cazuri, Vasile Timofti, vicepreședintele raionului Călărași, l-a însoțit și l-a susținut pe Nicolae Ciubuc la întruniri electorale în Călărași și Bahmut.
Și Nicolae Melnic, primarul de Călărași, l-a însoțit, în timpul programului de lucru, pe Nicolae Ciubuc la întrunirile electorale din orașul Călărași.
La Ungheni a fost înregistrat doar un caz la acest capitol, în care, la evenimentul de lansare în campania electorală a candidatului PDM, Ludmila Guzun, au participat, în timpul orelor de lucru, primarii PDM din raion, primarul de Ungheni, Alexandru Ambros, vicepreședintele interimar al raionului, Iulia Pancu, directorul Spitalului raional Ungheni, Andrei Alexeev, șefa Centrului de Poștă, Parascovia Chirinciuc.
O altă încălcare semnalată a fost faptul că Nicolae Ciubuc și-a asumat meritele pentru relansarea cursei de tren Chișinău-Ungheni. Solicitarea a parvenit de la angajații ÎS Calea Ferată în cadrul unei întâlniri electorale cu candidatul PDM, se arată în același raport.
Alte încălcări ale candidaților electorali ai PDM au fost: organizarea întrunirilor electorale în instituții publice, dintre care 11 la Călărași și 5 la Ungheni.
La acest capitol a înregistrat câte o încălcare și unul dintre candidați independenți, precum și al blocului ACUM.
S-au oferit și cadouri în perioada electorală de către candidați. Cele mai multe au fost oferite de  Partidul Politic ”Șor”, patru la număr și toate în raionul Ungheni. Urmează Partidul Socialiștilor cu două încălcări de acest gen la Ungheni și o încălcare a candidatului PDM.
La Călărași, în perioada campaniei electorale, nu s-au înregistrat încălcări la capitolul oferire cadouri.
Raportul a fost elaborat în cadrul Misiunii de Observare a Alegerilor Parlamentare din 24 februarie, desfășurată de Asociația Promo-LEX cu suportul  financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltarea Internațională (USAID) prin Programul ”Democrație, Transparență și Responsabilitate” al Ambasadei Marii Britanii la Chișinău.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *