Amenzi usturătoare pentru terenurile lăsate pârloagă. Ce spun autoritățile?

Proprietarii de terenuri neîngrijite riscă să fie pedepsiți dur. Potrivit unui proiect de lege, aprobat de Guvern în luna noiembrie a anului 2017, persoanele care dețin terenuri și le lasă pârloagă  vor fi sancționate cu o amendă de la 400 până la 3000 de lei. Agenții economici, pentru același lucru s-ar putea alege cu o amendă între 3000 și 10 mii de lei.

În cazul în care legea va fi adoptată de Parlament, aceste sancțiuni nu vor întârzia.
Mai mult decât atât, primarii vor avea dreptul să ia terenurile neîngrijite în gestiunea primăriilor, ca apoi să le transmită în folosință unor gospodari.
Specialiștii în domeniu, experții, primarii salută o astfel de lege, doar că au unele nedumeriri.
Spre exemplu, Viorel  Scutaru, șeful Direcției Argricultură și Alimentație Ungheni, susține că ideea e foarte bună și e necesară o lege în acest sens. În actuala-i variantă, însă, proiectul de lege nu este cel mai bun.
”Eu cred că există lacune. Nu am văzut mecanisme clare cum vor lua primăriile în gestiune terenurile lăsate pârloagă, ce se va întâmpla dacă proprietarul se ”trezește” și-și cere terenul înapoi primăvara, când deja au fost efectuate lucrările agricole ce se impun? Sigur că vor apărea litigii, sigur că primăriile vor fi chemate în judecată”, a spus dânsul pentru ”Expresul”.
Ce zic primarii?
Și primarii se declară pentru o astfel de lege, doar că, la ora actuală, o bună parte din ei nu sunt siguri că ea ar funcționa în varianta propusă.
Ștefan Roșca, primarul comunei Cornova, Ungheni, salută ideea.
”Imaginați-vă că aveți un teren, pe care-l îngrijiți și-l lucrați, iar vecinul are unul plin de buruiene. Din această cauză, este afectat de diverși dăunători și terenul îngrijit. Sigur că nu e un lucru bun și că sunt necesare pârghii legale pentru a soluționa prolema”, a spus dânsul, după care a continuat: ”În ceea ce privește achitarea impozitelor funciare, problema nu e atât de mare. Cei plecați peste hotare vin, achită și pleacă. Dar pământul rămâne pârloagă. E mai complicat cu cei de pe  loc. Unii dintre ei nu plătesc nici impozite, nici pământurile nu și le lucrează. Noi ce putem face?”.
Ștefan Roșca crede că o soluție ar fi să le permită primăriilor sau Direcției Agricultură să ia măsurile necesare. ”Trebuie de întreprins ceva. Pentru ce ne este dat pământul? Pentru a-l lucra și a ne hrăni din el. La noi se înțelege altfel”, a concluzionat dânsul.
Valentina Grosu, primar de Mănoilești, Ungheni, propune și alte soluții. ”Mulți dintre deținătorii de terenuri nu au actele în regulă. Unora le-au fost lăsate moștenire, dar pentru a-l trece pe numele lor, costă. Oamenii, însă, nu au bani. După mine, ar fi bine ca legiferarre deținerii acestor terenuri să se facă gratuit, așa cum a fost în 2002, când oamenii au primit titlurile de autentificare a dreptului deţinătorului de teren gratuit. Atunci când omul are documentele în ordine, putem cere de la el și impozite, putem lua unele măsuri. În caz contrar, ce putem face”, s-a întrebat dânsa.
Vladimir Susarenco, primarul satului Sadova, Călărași, afirmă că e nevoie de ani pentru a ”descurca” a cui e terenul și cine-i adevăratul proprietar.
”Noi avem probleme foarte mari, căci la Sadova nu s-au făcut măsurări masive. E mare jale la capitolul cote. În anul 2000, oamenii au fost împroprietăriți, au primit titlu de proprietar, dar peste câțiva ani, au fost depistate erori și, ca să le lichideze, au anulat titlurile din 2000. Au fost eliberate alte titluri, dar cu erori și mai mari. Acum, avem o încurcătură și câte doi proprietari la un teren”, explică dânsul.
Cât despre proiectul de lege în discuție, primarul spune că, dacă ar funcționa, primăria ar avea doar de câștigat.
”Terenurile lăsate pârloagă ar trebui transmise în arendă de către proprietar, iar câteva procente din plata de arendă să vină în bugetul primăriei. Iată așa ar trebui să funcționeze. Iar agentul economic care a arendat aceste terenuri să aibă o garanție de 10-15 ani că le va avea în folosință. În caz contrar, proprietarul, după ce va vedea că terenul său e bine lucrat, îl va cere înapoi. Agentul economic cu ce va rămâne?
Totodată, cred că trebuie să fie stipulată în lege obligativitatea de îngrijire sută la sută. Cine nu o poate face. Să-și dea în arendă terenul. Așa ar fi corect și față de cei care-și îngrijesc pământurile”, a explicat dânsul.
Potrivit acestui proiect de lege, ar urma să fie create comisii speciale în cadrul primăriilor, care ar verifica toate terenurile, pentru a stabili care e situația la momentul actual și pentru a lua măsurile ce se impun.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *