A fost sau nu vandalizat obeliscul lui Potiomkin? Ce spune primarul de Rădenii Vechi și ce vrea să facă șeful statului

Stâlpul lui Potiomkin de la Rădenii Vechi

Pe 19 martie, în spațiul public a apărut o știre ce trebuia să șocheze: a fost vandalizat monumentul lui Grigori Potiomkin de la Rădenii Vechi, raionul Ungheni.
”Nu știu care a fost scopul. Dar se vede cu ochiul liber că nu a fost un act de vandalism”, a declarat pentru EXPRESUL primara de Rădenii Vechi, Vera Golan.
Potrivit dânsei, în toamna anului trecut  a căzut basoreliefulși s-a spart.
”Cum să nu cadă, dacă a fost, pur și simplu, încleiat? Vântul, ninsorile, ploaia și-au făcut treaba: basorelieful s-a desprins de placă”, a spus primara.
Bucățelele din ghips după ce s-a basorelieful a căzut și s-a spart

Bucățile de ghips au fost adunate și aduse la primărie.
Iată că, în primăvară, a izbucnit scandalul.
”La începutul lunii martie, nu-mi amintesc exact data, am fost telefonată de la Asociația slavonă ”Vece”, care s-a ocupat de reconstrucția monumentului în 2016. Am fost invitată la stâlpul lui Potiomkin. Când am ajuns acolo, am văzut jurnaliști cu aparate de fotografiat, cu camere de luat vederi. Cei de la ”Vece” tot spuneau că monumentul a fost vandalizat. Am încercat să le explic ce s-a întâmplat, dar nu aveai cui. Ei țineau una și bună: monumentul a fost vandalizat”, a povestit Vera Golan, după care a continuat: ”Peste  câteva zile, au venit doi experți să stabilească dacă a fost sau nu un act de vandalism. Au mers și doi reprezentanți ai Primăriei Rădenii Vechi, care au filmat acțiunile lor. Dacă ar fi fost un act de vandalism, trebuiau să rămână urme de lovituri, să fie distrus postamentul. Nimic din acestea nu se observă acolo. E desprinsă doar vopseaua, dar asta, pentru că așa de bine s-a reparat monumental cu trei ani în urmă”.
Postarea lui Igor Dodon de pe facebook.com

În ziua când a apărut știrea, șeful statului, Igor Dodon, a anunțat, pe pagina sa de facebook că a decis să renoveze acest obelisc.
”Am dispus consilierilor prezidențiali să se implice în acțiunile de renovare a monumentului, astfel încât lucrările de reparație să fie efectuate în cel mai scurt timp posibil”, a scris dânsul, plasând și un link spre o știre despre vandalizarea monumentului, realizată de Agenția rusească de știri TASS.
 
Am întrebat-o pe primara Vera Golan, dacă a fost contactată de cineva de la președinție privind o eventuală reparație a obeliscului lui Potiomkin. A răspuns că cineva a telefonat la primărie pe 28 martie, doar că ea nu era pe loc în acel moment. Ulterior, nimeni nu a revenit cu vreun telefon.
Un articol mai amplu la subiect citiți în ediția de vineri a ziarului EXPRESUL.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *