Statistici | La 100 de femei, doar 93 de bărbați

Populația feminină predomină în Republica Moldova, la 100 de femei revenind 93 de bărbați.
Femeile trăiesc mai mult decât bărbații în medie cu opt ani, speranța de viață la naștere fiind de 77 de ani pentru femei și 69,4 ani – pentru bărbați.
Acest decalaj se explică prin nivelul mai înalt al mortalității premature a bărbaților, în special a celor cu vârsta aptă de muncă, transmite IPN cu referire la Biroul Național de Statistică.
Femeile de 25-64 de ani au un nivel de instruire mai mare comparativ cu cel al bărbaților.
Cel mai mare decalaj este înregistrat pentru nivelul superior de învățământ: 23,4% femei și 18,0% bărbați. Bărbații părăsesc sistemul educațional mai devreme comparativ cu femeile, în favoarea intrării pe piața forței de muncă.
Ponderea femeilor în populația ocupată este, practic, egală cu cea a bărbaților și se menține pe parcursul ultimilor ani la același nivel: 50,5% bărbați și 49,5% femei.
Femeile se regăsesc mai puțin în sectorul agricol, industrie și construcții, dar predomină în activități economice precum comerț, hoteluri și restaurante, în învățământ, sănătate și asistență socială.
Femeile câștigă în medie cu 13% mai puțin ca bărbații. Exprimată în valoare numerică, discrepanța constituie circa 813 lei.
Femeile în vârstă de 18 ani și peste sunt mai dependente de plățile sociale comparativ cu bărbații.
Circa 40 la sută din femei au drept sursă de venit pensiile, comparativ cu circa 29 la sută în cazul bărbaților. Din totalul pensionarilor, potrivit datelor din 2018, femeile constituie 64,5%.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *