Profesorii și elevii Liceului „Vasile Alecsandri” din Ungheni, audiați și instruiți în domeniul nediscriminării

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a organizat, pe 6 martie, o  ședință de audieri la Liceul ”Vasile Alecsandri” din Ungheni.
Asta, după ce un elev de aici s-a plâns că este hărțuit de conducerea instituției pentru că are părul lung. Administrația liceului și-ar fi întemeiat atunci acțiunile în baza Regulamentului liceului,  potrivit căruia elevii (băieții) cu o lungime a părului mai mare de 3 cm riscă să fie exmatriculați.
După ce presa a scris despre acest caz (”Tunsoarea elevilor care învață la un liceu din Ungheni nu este dictată de modă, ci de regulament” – Pro TV, „Părul lung îi feminizează pe băieţi”. Un liceu din Ungheni interzice elevilor să aibă părul mai lung de 3 cm” – adevarul.ro), s-a autosesizat atât membra Consiliului Svetlana Doltu, cât și un grup de activiști care au adresat o plângere comună la Consiliu.
„Obiectivul nostru e să avem un dialog cu elevii și să înțelegem cum percep aceștia fenomenul discriminării și cum ar putea să se implice în procesul de combatere a faptelor de discriminare. De asemenea, ne propunem să „activizăm” în rândul elevilor sentimentul de empatie și toleranță, familiarizându-i cu formele de discriminare și mecanismul de protecție împotriva discriminării”, a declarat Carolina Bagrin, șefa Direcției combaterea discriminării.
Totodată, în vederea prevenirii unor fapte similare, membrii Consiliului vor susține sesiuni de instruire în domeniul nediscriminării destinate atât cadrelor didactice, cât și elevilor din liceu, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității.
Un caz similar a avut loc în anul 2018, la Liceul Mircea Eliade din Chișinău. Atunci, cauza a fost soluționată amiabil, fiind încheiat un acord prin care administrația liceului și-a asumat obligația de a elimina toate prevederile și acțiunile discriminatorii din Regulamentul instituției


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *