VIDEO | Dezbateri electorale. Față în față: candidatul PDM cu reprezentantul PSRM

Pe 7 februarie, redacția EXPRESUL a dat start dezbaterilor electorale pentru Circumscripția uninominală nr. 15 Călărași-Ungheni.
La prima dezbatere, au participat: Nicolae Ciubuc, candidatul Partidului Democrat din Moldova, și
Nicolae Zmievschi, reprezentantul lui Ștefan Bolea, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.
Era așteptat să participe la dezbatere și Igor Munteanu, candidatul Blocului Electoral  ACUM. Dânsul, însă, a anunțat că are programată o întâlnire cu alegătorii și nu poate veni.
Nicolae Ciubuc: ”Traseul Chișinău-Ungheni  reprezintă consecințele acelor guvernări care au venit, au promis, au amăgit oamenii și, în rezultat, nu s-a întâmplat nimic”
Nicolae Zmievschi: ”Ceea ce se spune de către PDM, am o întrebare: din 2014, când s-a anunțat despre construcția acestui drum, cine era la putere? Tot PDM”
”Motivul pentru care am decis să candidez rezidă în necesitatea de a continua faptele bune, demarate de echipa Partidului Democrat, care, pe parcursul ultimilor trei ani, a demonstrat că tot ceea ce am făcut noi în calitate de echipă, de partid, a fost pentru oameni și Republica Moldova. Reformele s-au axat pe soluționarea problemelor oamenilor. Asta îmi insuflă încredere și convingerea că trebuie să continui lucrurile și faptele bune”, a spus, de la bun început, Nicolae Ciubuc.
Îniante de a explica de ce a decis Ștefan Bolea să candideze pentru un loc în Parlament, Nicolae Zmievschi a ținut să sublinieze: ”Particip la aceste dezbateri, ca să nu se spună că ne-am temut să ne prezentăm”. Referindu-se la decizia lui colegului său de a intra în cursa electorală, dânsul a explicat: ”Ștefan Bolea e un șef de gospodărie țărănească, e un om activ, cinstit, care muncește mult. Dumnealui a zis că nu vrea neapărat să fie deputat, dar trebuie să schimbăm ceva în țara aceasta. Este foarte mult de lucru. S-ar putea de făcut multe lucruri frumoase, dar nu s-au făcut și degrabă nu se vor face”.
Subiectul principal pus în discuție a fost insfrastructura rutieră.
Prima întrebare adresată celor doi participanți la dezbateri s-a referit la construcția drumului Chișinău-Ungheni, startul căreia a fost dat în august 2014, și nu se mai finalizează, chiar dacă s-a promis că rebilitarea acestui drum va fi făcută în 24 de luni. Au trecut de atunci 53 de luni.
Ce trebuie de făcut ca să fie urgentată construcția drumului respectiv? 
Nicolae Zmievschi: ”Pentru a urgenta construcția acestui drum, dar și multe alte lucruri în Republica Moldova, trebuie să fie ridicată responsabilitatea. Iresponsabilitatea funcționarilor a dus la aceea ca acest drum să nu fie realizat în termenul prevăzut. În plus, fiecare bănuț trebuie să fie pus la socoteală și atunci niciun funcționar nu va avea posibilitatea  să înlăture banii care sunt preconizați pentru drum. Banii se duc în altă parte. Eu am vorbit cu mulți muncitori, prorabi, i-am întrebat: ”De ce stați? E cald, e bine”. Răspunsul a fost:”N-avem bani, n-avem combustibil, n-avem cu ce construi, n-avem materiale”.
Nicolae Ciubuc: ”Acest traseu reprezintă consecințele acelor guvernări care au venit, au promis, au amăgit oamenii și, în rezultat, nu s-a întâmplat nimic. De asta și avem situația de acum.  Atunci, la etapa încheierii contractului și stabilirii ca obiectiv construcția acestui drum, doar promisiuni s-au făcut, neluându-se în calcul foarte multe lucruri. Noi, echipa PDM, am preluat o problemă generată de guvernările precedente. Ne-am axat foarte serios pe acest subiect și până la finele acestui an, 2019, traseul va fi finalizat. Este vorba și de vina antreprenorilor care au dat dovadă de iresponsabilitate, dar nu noi i-am selectat. Au fost selectați de guvernările anterioare”.
O altă întrebare s-a referit la drumul Cornești-Boghenii Noi-Hoginești, construcția căruia trebuia să fie finalizată în 2017. Au fost realizate doar 2% din cele preconizate, iar recent s-a anunțat că acest drum va ajunge doar până la Năpădeni, fiind scoase din proiect satele: Cornova, Rădeni, Hoginești.
Iată ce au spus  cu referire la subiect cei doi participanți la dezbateri.
Nicolae Ciubuc: ”În discuțiile cu cetățenii din regiunmea respectivă le-am sugerat și au pregătit un demers către Ministerul Economiei și Infrastructurii Drumruilor. Deja am organizat mai multe întruniri cu colegii de acolo, de la Administrația de Stat a Drumurilor pentru a evalua încă o dată costurile și chletuielile, ca, în următoarea perioadă, să lansăm un mega proiect, ca acest drum să fie finalizat. La prima etapă – până la Năpădeni. Nu putem promite că în trei ani vom construi toată infrastructura, trebuie să reieșim din posibilitățile și capacitățile reale ale Republicii Moldova.
Nicolae Zmievschi: ”Ceea ce se spune din partea PDM, că planurile s-au făcut, că nu s-au făcut, am o întrebare: din 2014, când s-a anunțat despre construcția acestui drum, cine era la putere? Tot PDM. Atunci când se începe un lucru, se stabilește un termen, se alocă o sumă de bani și se numesc responsabilii. Dacă am plănuit într-un an, atunci într-un an să fie făcut! Dacă nu s-a efectuat acest lucru, trebuie să fie trași la răspundere”.
Cei doi și-au adresat și întrebări reciproce, au răspuns la întrebările alegătorilor, adunate de echipa EXPRESUL până la desfășurarea dezbaterilor.
Fiecare a avut dreptul la un minut final, în care să se adreseze potențialilor alegători.
Nicolae Zmievschi: ”Doresc să se aleagă oameni demni, să existe posibilitatea să fie trași la răspundere toți cei care nu-și îndeplinesc obligațiile. Cei care vin în Parlament trebuie să-și dea seama că ei sunt oameni care trebuie să gândească statal, pentru Moldova, pentru dezvoltare”.
Nicolae Ciubuc: ”Partidul Democrat este echipa care deja a demonstrat în ultimii trei ani mai multe fapte bune pentru cetățeni, fapte care ridică încrederea și speranța cetățenilor  și care demonstrează că lucrurile trebuie să continue în tempoul respectiv.  Avem soluții practic pentru fiecare problemă, vom continua cu toate proiectele de infrastructură lansate, cu stimularea investițiilor  și crearea noilor locuri de muncă, vom crea bunăstarea în Republica Moldova”.
Dezbaterile electorale sunt organizate de redacția EXPRESUL, în parteneriat cu Asociația Presei Independente (API). Responsabilitatea pentru organizarea și desfășurarea dezbaterilor revine în totalitate redacției.
Vedeți înregistrarea integrală a dezbaterii. Candidații au trebuit să răspundă la întrebările redacției, la întrebări reciproce, dar și la întrebările alegătorilor. Fiecare dintre ei a avut dreptul și la minutul final, când au venit cu câte un mesaj către alegători.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *