VIDEO | Dezbateri electorale. Circumscripția nr. 15, Călărași. Față în față: Nicolae Ciubuc și Igor Munteanu

Participanții la dezbatere: Nicolae Ciubuc (în stânga) și Igor Munteanu

Pe 14 februarie, a avut loc o nouă rundă de dezbateri electorale în Circumscripția nr. 15 Călărași.
Față în față s-au aflat Nicolae Ciubuc, candidatul Partidului Democrat din Moldova, și Igor Munteanu, candidatul Blocului Electoral ACUM.
A refuzat să participe la dezbateri candidatul Partidului Socialiștilor, Ștefan Bolea.
Participanții la dezbateri au vorbit la câteva subiecte actuale, expunându-și propria viziune.
 

Participanții la dezbatere: Nicolae Ciubuc (în stânga) și Igor Munteanu

Vedeți în rândurile ce urmează ce au avut a zice.
Traseismul politic
Nicolae Ciubuc: La Partidul Democrat s-au aliat oameni profesioniști, care s-au dezamăgit în partidele din care au făcut parte și au conștientizat că e nevoie de a continua reformele și de a implementa programe în Republica Moldova. S-au alăturat acestei echipe profesioniste și bine organizate, care a demonstrat prin fapte că lucrurile în Republica Moldova pot fi realizate atunci când este o echipă consolidată. Noi totdeauna am lăsat această poartă deshisă, pornind de la ideea că tot ce e bun se face cu oamenii. Am lăsat totdeauna loc pentru a completa rândurile Partidului Democrat cu oameni profesioniști, dedicați, care au determinarea de a-și aduce aportul la dezvoltarea țării.
Igor Munteanu: Traseismul e o boală a sistemului politic din Republica Moldova. Oamenii decid să se alăture la o formațiune politică nu de bună voie, ci datorită intimidărilor, presiunii și fraudei. Partidul Democrat este un exponent al acestui fenomen, pentru că de la 18 mandate pe care le-a avut în 2014 a ajuns la 56. Aceste mandate au fost achiziționate prin fraudă.
Atât timp cât partidele plătesc bani cu duiumul pentru ca să achiziționeze parlamentari, frauda va continua. Parlamentul trebuie să fie ferit de influențele nefaste ale banilor mari.
Noi vom pune sub control strict marea finanță care alimentează partidele, vom interzice finanțarea din străinătate, vom scoate la apă curată oamenii care au primit bani ca să treacă în alt partid și partidele care aruncă cu saci de bani.
Combaterea corupției
Nicolae Ciubuc: Partidul Democrat, așa cum e caracterizat prin fapte concrete, nu prin declarații și promisuni deșarte, a întreprins foarte multe  măsuri de-a lungul timpului. Reformarea instituțiilor responsabile de prevenirea și combaterea corupției, cum ar fi reorganizarea Centrului Național Anticorupție, decriminalizarea businessului în sens că am venit cu mai reforme economice care exclud influența organelor de control în activitățile de business, crearea Agenției de recuperare a bunurilor provenite în urma infracțiunilor – sunt doar câteva exemple ce  demonstrează acțiuni concrete legate de prevenirea și combaterea corupției.
Corupția e un fenomen care nu-i prezent în Republica Moldova de când este la guvernare Partidul Democrat. E un fenomen despre care se vorbește de 27 de ani, doar că guvernările anterioare practic nu au întreprins nimic pentru a o preveni și combate.
Partidul Democrat, prin instituțiile unde a desemnat persoane competente, a făcut regulă și nu o dată am fost martori la cazuri când procurori, judecători, miniștri, persoane cu funcții înalte au ajuns pe banca acuzaților din cauza corupției. Și în continuare vom pune accent pe acest flagel.
Vom dezvolta strategii, planuri de acțiuni concrete, direcționate în primul rând la eficientizarea cadrului instituțional legat de combaterea  acestui flagel, dar și prin a sensibiliza cetățenii asupra riscurilor și consecințelor acestui fenomen.

Igor Munteanu:
Corupția este răspândită în toate segmentele de viață publică în Republica Moldova. Pentru ca să o stârpim, trebuie să facem ordine în sistemul judecătoresc. Justișția – toată lumea înțelege – umblă cu capul spart în Republica Moldova.
Pentru a elimina corupția, trebuie să lichidăm structurile oligarhice, care cumpără justiția, să scoatem procurorii și judecătorii care lucrează pentru mafie, să verificăm de unde și-au făcut averile, să confiscăm averile celor care s-au îmbogățit pe spatele  oamenilor.
Corupția mare este alimentată de grupurile de oligarhi, care au intrat în sistemul politic și privatizează structurile și instituțiile statului ca pe cartofii la piață. Trebuie să facem astfel încât lustrația judecătorilor să aducă în sistem oameni incoruptibili. Trebuie să aducem procurori internaționali care să ajute la examinarea celor mai importante cazuri de corupție, cum ar fi fraudarea băncilor sau privatizarea ilicită a unor proprietăți importante de stat: Air Moldova, CTC Tutun etc., care nimeresc în mâinile mafiei datorită complicității dintre guvern și aceste structuri mafiote.
Dezbaterile electorale sunt organizate de redacția EXPRESUL, în parteneriat cu Asociația Presei Independente (API). Responsabilitatea pentru organizarea și desfășurarea dezbaterilor revine în totalitate redacției.
Întregistrarea integrală a dezbaterii o vedeți aici


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *