VIDEO | Dezbateri electorale. Circumscripția nr. 15, Călărași. Față în față: Iurie Chirinciuc și Valeriu Sava

Participanții la dezbateri: Iurie Chirinciuc (în stânga) și Valeriu Sava

Pe 14 februarie, a avut loc o nouă rundă de dezbateri electorale în Circumscripția nr. 15 Călărași.
Față în față s-au aflat Iurie Chirinciuc, candidatul Partidului Liberal, și  Valeriu Sava, candidatul Partidului Comuniștilor.
Ca și în runda întâi, a refuzat să participe la dezbateri candidata Partidului ”Șor”, Olga Vlasenco.
Participanții la dezbateri au vorbit la câteva subiecte actuale, expunându-și propria viziune.

Participanții la dezbateri: Iurie Chirinciuc (în stânga) și Valeriu Sava

Vedeți în rândurile ce urmează ce au avut a zice.
Traseismul politic
Iurie Chirinciuc: Traseismul politic a fost, este și va fi atâta timp cât nu va exista o legislație clară, ca cei care doresc să-și schimbe opțiunile politicie să-și depună mandatul.
Valeriu Sava: Problema este foarte dureroasă, mai ales în ultimul timp. S-au remarcat multe cazuri când parlamentarii îți părăsesc fracțiunea și merg în alte fracțiuni, neținându-se cont de alegătorii care i-au votat. Partidul Comuniștilor a fost unul din cei care a suferit: ne-a părăsit un grup foarte mare, 14 persoane au plecat din fracțiune. După mine, cei ce vor să părăsească fracțiunea, trebuie să părăsească și Parlamentul.
Combaterea corupției
Iurie Chirinciuc: În primul rând, trebuie de educat cetățenii în așa mod, ca ei să-și rezolve problemele nu prin relații și cu mită, ci în mod normal. În al doilea rând, instituțiile statului, când vor fi cu adevărat independente și-și vor face treaba, atunci vom diminua la minim corupția în Republica Moldova.
Eu sunt ferm convins că, numai și numai dacă DNA trece Prutul, poate soluționa problema. Actuala clasă politică și funcțioanrii care sunt angajați nu o vor face. Cred că trebuie să treacă o generație ca să se schimbe ceva în Republica Moldova. Dacă, însă, trece DNA, cred că într-o lună e rezolvată problema corupției în Republica Moldova.
Valeriu Sava: Corupția a existat, există și va exista atâta timp cât suntem într-un sistem democratic și fiecare interpretează democrația după sine. Partidul Comuniștilor, când a venit la putere în 2001, a demonstrat că cu corupția se poate de luptat. Practic, într-un an, corupția în Republica Moldova a fost stârpită. Cu regret, în ultimii ani, ea crește. Nu sunt cumpărați doar alegătorii, sunt cumpărați și deputații, funcționarii publici, se fac presiuni  din partea guvernării asupra  funcționarilor și a salariaților. Trebiuie să lucreze legislația. În al doilea rând, trebuie de scos politicul din organele de drep.
Primul proiect de lege cu care veți veni în Parlament?
Iurie Chirinciuc: Anularea legii privind sistemul mixt de vot , care nu e acceptat nici de Uniunea Europeană, nici de cetățeni și nu este reprezentativ pentru poporul Republicii Molova.
Valeriu Sava: Să nu creadă cineva că, dacă va fi ales pe circumscripție, un deputat de unul singur va putea rezolva problemele cetățenilor. Acestea pot fi rezolvate numai în echipă, cu fracțiunea care ne susține. În plus, un singur proiect de lege nu va rezolva problema. E nevoie de un pachet de legi care ar combate corupția, e nevoie de proiecte sociale. Noi la fel suntem împotriva actualului sistem de vot.
Cum vedeți salvarea satului moldovenesc?
Iurie Chirinciuc: Unica soluție este dezvoltarea infrastructurii. Fără infrastructură nu putem vorbi despre o dezvoltare și despre atragerea investițiilor. Avem o Elveție la noi acasă, dar nu o să vină investitorii să dezvoltăm turismul rural, n-o să vină nimeni să investească. Micile întreprinderi să fie subvenționatre în așa mod ca să se poată exporta fructe, legume în țările Uniunii Europene, să creăm locuri de muncă aici, la noi acasă.
O mare parte din terenuri sunt în părloagă. Nu sunt resurse pentru a le lucra. Dacă nu lucrăm nici terenurile pe care le avem, despre ce dezvoltare  vorbim?
Valeriu Sava: Salvarea este revenirea la Programul ”Satul moldovenesc”, care a fost lansat de Partidul Comuniștilor  în perioada în care s-a aflat la guvernare.  Să mergi de la Corneși până la Cornova și să ieși la traseul Bălți-Chișinău e Doamne ferește. Se vorbește de ”Drumuri bune pentru Moldova”. Care drumuri bune? Unde le vedeți dumneavoastră?
Dezbaterile electorale sunt organizate de redacția EXPRESUL, în parteneriat cu Asociația Presei Independente (API). Responsabilitatea pentru organizarea și desfășurarea dezbaterilor revine în totalitate redacției.
Întregistrarea integrală a dezbaterii o vedeți aici

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *