Sergiu Artene, președintele raionului Călărași: ”Am făcut tot ce a depins de mine”

Sergiu Artene

La final de an, președintele raionului Călărași a oferit un interviu ziarului EXPRESUL, în care vorbește despre realizări, despre planuri de viitori, dar și de faptul cât este de mulțumit de cele realizate în mandatul său, care se apropie de sfârșit. 

Sergiu Artene

Prin ce a fost semnificativ anul 2018, domnule președinte?
Anul 2018 a fost un an liniștit, un început al stabilității după criza din 2015-2016. Dincolo de problemele prin care trece Republica Moldova, totuși, s-a dovedit a fi un an stabil din punct de vedere al investițiilor și al realizărilor.
Vorbind de investiții și proiecte, care ar fi acestea?
Am continuat proiectul început în 2016 privind dezvoltarea turismului în raioanele de centru ale Republicii Moldova, datorită căruia am reușit renovarea Muzeului de Istorie și Etnografie din Călărași, construcția unei scene amfiteatru, amenajarea Aleii clasicilor. A fost semnat contractul de reparație a străzii Mihai Eminescu din orașul Călărași, iar în primăvară vor începe lucrările propriu-zise. În parteneriat cu primăria orașului Călărași, am reparat strada Bojole cu o lungime de 1,5 kilometri. De fapt, acesta și a fost unul dintre obiective: de a repara străzile principale din Călărași. Am reușit, prin programul ”Drumuri bune pentru Moldova”, să reparăm strada Testemițeanu, care are acces spre Spitalul Raional. Urmează strada Biruința, care va fi renovată prin același program în 2019. În 2018, am terminat și proiectul de eficientizare a Spitalului Raional, care a costat peste 8 milioane lei.
Ce alte planuri mai aveți pentru 2019?
Pentru anul viitor, ne dorim să transferăm pe teritoriul Spitalului raional Secția boli infecțioase, care activează în prezent în centrul orașului. Suntem la etapa de elaborare a proiectului de execuție, dar sursele financiare pe care le are Consiliul raional nu sunt suficiente pentru a realiza acest proiect. Vom încerca să identificăm și alte surse de finanțare.  Îmi doresc foarte mult să închei mandatul cu realizarea acestui proiect.
În rest, vom continua proiectele pe care le-am început. Vom pune umarul la realizarea Programului ”Drumuri bune pentru Moldova”, pentru că scopul nostru este să reparăm cât mai multe drumuri.
Sper că, prin colaborare cu Muzeul orășenesc, să aducem sculpturile lui Dumitru Scvorțov-Rusu din muzeu în spațiul stradal. În primăvară, ne dorim să instalăm la Călărași un bust al lui Ferdinand I.
Mai avem să renovăm câteva oficii ale medicilor de familie. Am reușit să finalizăm proiectul privind renovarea școlii primare din orașul Călărași. Ne dorim să investim în reparația Liceului ”Mihail Sadoveanu”. Planificăm să dăm în exploatare o nouă căsuță la tabăra de odihnă din Oricova.
Dacă e să vorbim pe plan economic, a fost finalizat studiul de fezabilitate a Subzonei Eonomice Libere ”Ungheni-Business” la noi, la Călărași. Așteptăm dezvoltatorii și investitorii. Unii deja și-ai manifestat interesul. Pentru început, dorim să acoperim măcar 50% din teritoriul repartizat.
În 2019, se încheie mandatul dumneavoastră de președinte de raion. Sunteți mulțumit de rezultatele obținute până acum?
Eu voi spune așa: întotdeauna rămâne loc de mai bine. Dar sunt sigur și nu cred că există cineva care să mă contrazică: nu am ratat nimic din ceea ce am putut face. Nu neg, poate ar fi putut fi alți oameni în locul meu cu mai multe capacități, dar am lucrat pentru a aduce beneficii raionului și orașului Călărași. Am făcut tot ce a depins de mine.
Eu știu că am schimbat un mod de percepție și un mod de abordare a mai multor lucruri. Am încercat din banii pe care i-am avut să fac un lucru mare, nu lucruri mărunte, care nu se observă. De aceea acum avem o școala primară renovată total, o bibliotecă, o școală de arte renovată, un spital, drumuri reparate.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *