România și-a ales pasărea anului. Cine este

În 2019, iubitorii de păsări din România vor celebra cucuveaua. Anume această pasăre a fost aleasă să reprezinte România în anul 2019.
Cucuveaua este o bufniță de talie mai mică (23–27 cm), cu un penaj cenușiu deschis, având ochii (irisul) de culoare galbenă. 
Timp de o lună, toți cei care au dorit au votat site-ul Societății Ornitologice Române pentru una dintre cele cinci specii pe care specialiștii le-au propus ca specie reprezentativă pentru România: cucuveaua, vânturelul roşu, mierla, sfrânciocul roşiatic şi pupăza.
Cucuveaua a primit cele mai multe aprecieri.
De ce se zice că bufnița (sau cucuveaua) aduce vești proaste?
Există o veche superstiție răspândită în întreaga Europă care spune că dacă pe casa unei persoane sau în gospodăria acesteia va cânta cucuveaua, un membru al acelei familii va muri. Cucuveaua are reputația de sol al morții, o pasăre prevestitoare de rău.
Sunt povești fără susţinere în realitate. Vin din vremurile când nu era electricitate și oamenii nu prea aveau motiv să stea treji noaptea. Singurii care stăteau totuşi erau cei ce îi îngrijeau pe bolnavi sau cei care privegheau morţii. La lumina lumânării se adună tot felul de insecte şi molii, iar cucuveaua mănâncă cu drag astfel de insecte. Şi atunci s-a făcut această asociere: se vedea bufniţa atunci când era şi moartea aproape.
În 2019, se pare, cucuveaua va beneficia de o campanie de reabilitare a imaginii sale. Or, aceasta, ca și oricare altă pasăre, poate să spună multe despre calitatea mediului în care trăim.
Spre exemplu, acolo unde nu există poluare, unde apa nu este afectată şi sursa de hrană este bogată sunt specii de păsări din abundenţă. De îndată ce speciile acestea dispar din locurile unde cândva erau, trebuie să fim atenţi şi să vedem de ce au dispărut.
Legenda cucuvelei
Legenda spune că această pasăre este metamorfoza unei femei chinuite de bărbatul ei. Cântecul ei nocturn ar fi plânsul acestei femei de care Dumnezeu s-a îndurat şi ca să o scape de bătăi şi suferinţe o preface în cucuvea. Potrivit acestei legende, cucuveaua nu poate fi o întrupare de rău, deoarece cântecul ei nu este decât o exprimare a vechiului său chin, iar apariţia ei aproape de casă poate fi interpretată ca o dorinţă de a se apropia de cămin, de familie.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *