”Orașul Ungheni este o prioritate pentru mine”. Interviu cu Excelența Sa, Dereck J. Hogan, Ambasadorul SUA în Republica Moldova

Domnule Ambasador, imediat ce ați prezentat scrisorile de acreditare președintelui Republicii Moldova, ați pornit să vizitați localități din afara Chișinăului, inclusiv Ungheniul. Care este scopul acestor vizite și ce sperați să vedeți și să auziți aici?
Scopul vizitei la Ungheni este același ca și scopul vizitei la Bălți: de a cunoaște Republica Moldova, căci este o lume întreagă și în afara Chișinăului, pe care doresc foarte mult să o cunosc. Orașul Ungheni este o prioritate pentru mine, în special pentru rolul economic pe care-l joacă în dezvoltarea Republicii Moldova, dar și pentru așezarea geografică, Ungheniul aflându-se la hotar cu România, cu Uniunea Europeană. În plus, este un oraș cu o populație numeroasă și un rol istoric deosebit.
Ce ați făcut la Ungheni, cu cine v-ați întâlnit?
A fost o vizită relativ scurtă, de șase-șapte ore. Este prima vizită, dar sper să nu fie ultima. La Ungheni am avut o întrevedere cu primarul orașului, cu președinta raionului, cu reprezentanții partidelor politice: PDM, PSRM și Blocul ACUM, deoarece suntem la două luni distanță de alegerile parlamentare. Pentru noi este important să înțelegem cum are loc procesul electoral. Din acest motiv ne-am întâlnit și cu membrii Consiliului Electoral de Circumscripție. De asemenea am avut o întâlnire cu persoanele responsabile de conducta de gaz Iași – Chișinău – Ungheni. Ne interesează cum decurge construcția segmentului Ungheni – Chișinău, căci considerăm că acest gazoduct este foarte important, deoarece contribuie nemijlocit la securitatea energetică a Republicii Moldova.

Ce concluzie v-ați făcut după primele întâlniri și discuții?
Este clar că Ungheniul se pregătește de alegerile parlamentare și se focusează pe acestea. Este important ca autoritățile să asigure un proces transparent și corect la nivel local. Am discutat și cu cei de la Consiliul Electoral de Circumscripție despre procesul de înregistrare a candidaților, de colectare a semnăturilor, ca toți să aibă condiții echitabile.
O altă chestiune importantă pe care am discutat-o este asigurarea posibilității reprezentanților partidelor de a avea întruniri fără implicarea autorităților.
Am discutat și cu partidele politice ce strategii au pentru a-și mări șansele în scrutin. Partidele de opoziție și-au exprimat îngrijorarea cu privire la organizarea anumitor întruniri în campania electorală. Am încurajat autoritățile să asigure condiții egale tuturor concurenților electorali, ca să poată avea întâlniri cu alegătorii. Autoritățile au spus că nu vor fi niciun fel de nereguli. Sperăm că așa va fi. Dacă partidele ne vor comunica anumite nereguli, noi, la rândul nostru, vom discuta cu cei de la Consiliul Electoral de Circumscripție și vom încerca să găsim un numitor comun.
De ce, totuși, sunt atât de importante aceste alegeri pentru dumneavoastră?
Pentru că sunt alegeri (la nivel național), de care depinde viitorul și dezvoltarea politică și economică a țării. Aceste alegeri pot fi o oportunitate foarte bună de a crește atât încrederea cetățenilor, cât și a comunității internaționale în capacitatea autorităților. Invalidarea mandatului primarului de Chișinău după alegerile din vara anului 2018 a fost un pas înapoi, iar aceste alegeri ar putea fi o șansă de a face un pas înainte. Din perspectiva noastră, alegerile din 24 februarie sunt foarte importante și pentru relațiile bilaterale și dezvoltarea lor ulterioară.
De ce credeți că ar avea nevoie Republica Moldova pentru a merge înainte, a se dezvolta și a deveni o țară cu adevărat prosperă și democratică?
Este un răspuns destul de complicat, pentru că țara are de a face cu foarte multe provocări. Noi ne axăm pe două priorități. Prima este o guvernare mai puternică și construirea unor instituții capabile să poată lupta cu fenomenul corupției. A doua – sporirea rezistenței împotriva actorilor internaționali care încearcă să devieze Republica Moldova de la cursul european, de vest. De aceea încurajăm partidele politice, sectorul privat, societatea civilă să facă pași, oricât de mici ar fi, pentru a construi o guvernare puternică, care să se opună influenței malefice din exterior. Și nu doar încurajăm, ci și oferim resurse tehnice, financiare, ne implicăm la nivel diplomatic pentru a facilita acest proces. Lucrăm cu partenerii noștri internaționali, le oferim resurse și coordonăm asistența noastră ca Republica Moldova să se poată mișca înainte.
Este nevoie și de un sector de afaceri mai atractiv. Guvernul, împreună cu sectorul privat, au întreprins anumiți pași în acest sens, dar există spațiu pentru a face mai mult pentru a obține succes.
Ne implicăm și cultural, oferim multiple oportunități de schimb cultural. Cetățenii din Republica Moldova au posibilitatea de a învăța în SUA. Și cetățenii americani au posibilitatea de a veni aici să lucreze în universități, în biblioteci, în școli, pentru a face relația dintre oameni, dintre popoarele noastre și mai puternică. Considerăm că acest schimb contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova.
O întrebare mai relaxantă: ce vă place cel mai mult în Republica Moldova?
Și asta e o întrebare destul de complicată, pentru că sunt atâtea lucruri care îmi plac! În primul rând, oamenii, care sunt foarte deschiși. Sunt minunați. Din prima zi când am venit aici cu familia, la 25 octombrie 2018, am avut posibilitatea să mă întâlnesc cu oameni cu diferite experiențe, din diferite categorii sociale. Am fost primit foarte călduros.
Un alt aspect care mi-a plăcut este diversitatea culturală și etnică. Important e că toți coexistă pașnic.
Pentru mine este o experiență frumoasă, căci pot vorbi româna, care este o limbă frumoasă. Pot să vorbesc și în rusă. Poate că voi învăța și limba găgăuză.
V-a plăcut Ungheniul?
M-am aflat aici doar câteva ore, dar am observat și mi-a plăcut că se simte că există un centru. Mi-au plăcut participanții la Festivalul tradițiilor de iarnă. Unii colindau, alții făceau poze și admirau. Se simte legătura între oameni. Sper că această unitate să se mențină. Or, de multe ori, alegerile duc la o polarizare, dar eu sper că alegerile din februarie vor uni oamenii și că ei vor înțelege că anume ei pot construi o societate democratică prin alegerea făcută.
Frumos final. Mulțumesc.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *