FOTO | La Năpădeni, un sat mare odinioară, cu tradiții și oameni gospodari. Acum? Se stinge satul. Încet, ca o lumânare

Am făcut o plimbare prin Năpădeni și am văzut tot case părăsite, tot case părăsite…



Primarul de Năpădeni, Maria Arteomov: ”Părăsite sunt mai mult casele bătrânești. Se mai vând unele. Cu 2000 de euro, cu 3000… Greu se vând. Foarte greu. Cine să le cumpere?”.

Primarul Maria Arteomov: ”Rămân casele, satul îmbătrânește complet. În anul 2018, am avut patru copii născuți, dintre care doar doi au rămas în sat. Au fost înregistrate 16 decese”.

 
 
Primarul: ”Năpădeniul a fost un sat vestit, cu școală medie, cu oameni ce au ajuns departe, sunt foarte mulți doctori originari din Năpădeni, sunt savanți… Acum, însă…”.



Maria Arteomov: ”Nu rămâne nimeni aici. La ce să rămână? Satele noastre dispar de pe zi pe zi”.
 


Satul Năpădeni a fost menționat documentar în anul 1654. La 1904, număra 2700 de locuitori și 497 de case. Exact după 100 de ani, avea o populație de 1021 de locuitori și 387 de case. În prezent, numărul locuitorilor este de 820, dacă nu a mai decedat nimeni între timp. Fiecare al treilea este bătrân și doar fiecare al optulea este copil sau adolescent.

Larisa Jantovan, directoarea gimnaziului din Năpădeni: ”Se stinge satul. Încet, ca o lumânare”.
Un interviu cu Maria Arteomov, primarul de Năpădeni, despre prezentul și viitorul satului, citiți în ziarul EXPRESUL de săptămâna viitoare.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

5 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *