Și-ar fi sărbătorit azi numele, dacă ar fi fost… reali

Andrei Bolkonski jucat de James Norton
Andrei Bolkonski jucat de James Norton

Creştinii ortodocşi îl cinstesc, astăzi, 13 decembrie, pe Sfântul Andrei, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus. Evanghelia lui Ioan spune că Andrei ar fi fost mai întâi ucenic al lui Ioan Botezătorul, care i-ar fi recomandat să-l urmeze pe Iisus din Nazaret.
Totodată, Andrei l-ar fi dus pe fratele său, Petru, la Iisus, spunându-i că l-a găsit pe Mesia. De aici provine caracterizarea lui Andrei ca „cel dintâi chemat”.
Numele Andrei derivă din grecescul Andreas, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc”.
Dacă ar fi fost… reali, azi și-ar fi sărbătorit numele și câteva personaje din literatură.
Iată câțiva Andrei celebri din cărți

Andrei Bolkonski jucat de James Norton
Andrei Bolkonski jucat de James Norton

Prințul Andrei Bolkonski din „Război și pace”
de Lev Tolstoi

Cinic și rece la începutul romanului, el consideră că nu poate conferi sens existenței sale decât prin experiența militară. După ce revine în Rusia, el se apropie de contele Pierre Bezrukov, care este, de fapt, opusul său. Tot atunci, se îndrăgostește de Natașa Rostova și revine, încet, la viață. Reînvață să aprecieze micile plăceri, dar trădarea din partea Natașei îl face din nou rece și cinic.
Apropo, Lev Tolstoi a reușit să-l transforme pe Prințul Andrei într-un erou aproape tragic.
Andrei Mavrodin din „Nuntă în cer” de Mircea Eliade
Mavrodin este un scriitor apreciat din Bucureștiul interbelic. Interiorizat, inteligent, el se îndrăgostește nebunește de Ileana, o domnișoară inteligentă și foarte frumoasă. Iubirea lor devine atât de mare, încât Andrei Mavrodin nu mai poate să scrie, căci toată atenția îi este la femeia pe care o iubește mai mult decât orice. Astfel, devine un om prins între iubire și datorie.
Haiducul Andrii Popa
Haiducul Andrii Popa

Andrii Popa din poezia cu același nume
de Vasile Alecsandri

Vă mai amintiți versurile: ”Cine trece-n Valea-Seacă/ Cu hangerul fără teacă/ Şi cu pieptul dezvelit?/ Andrii-Popa cel vestit!”? E Andrei Popa (sau Andrii Popa), care a fost cu adevărat haiduc la finele secolului al XVIII-le – începutul secolului al XIX-lea. El I s-a alăturat celebrului Iancu Jianu și avea sarcina să recupereze din seraiul vânzătorilor de cadâne, cele câteva zeci de fete furate de turci. Andrei Popa, însă, cu ceata sa, a încarcă în căruțe toate cadânele găsite și le-a trecut peste Dunăre, în Oltenia. Fetelor din partea locului le-a dat drumul la casele lor, iar pe celelalte le-a vândut ca neveste la bărbați.
Andrew Parrish din „Niciodată împreună?” de J.A.Redmerski
Este un alt fel de personaj: nici intelectual și nici nobil. Este, mai degrabă, sexy și provocator.
”Andrei” (Andrew) o subjugă, practice, pe Camryn Bennett, o tânără femeie ce decide să renunțe la viața ei bine ordonată, care pleacă din orașul natal doar cu telefonul mobil și câteva obiecte absolut necesare. Anume el o învață să trăiască pentru prima dată clipa, să se dăruiască aventurii.
 
Ender Wiggin din  „Jocul lui Ender”
de Orson Scott Card

Ce are comun Ender cu Andrei? Are, căci numele adevărat al lui Ender este, de fapt, Andrew Thomas Wiggin. Personajul este un tip genial, rece, neîndurător, singuratic și afectat de copilăria sa dură. E  genul de protagonist complex, care uluiește prin maturitate.
 
 
 
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *