În anul 2019: reconstrucția capitală a Postului vamal Sculeni și introducerea aici a primului sistem GoSwit din Republica Moldova

Vama Sculeni. Imagine simbol

Vama Sculeni
Vama Sculeni

Postul vamal Sculeni va fi primul, unde va fi testat sistemul de fluidizare a traficului transfrontalier.
Este vorba despre o aplicație similară sistemului GoSwift, implementat de Estonia, care va permite o mai bună gestionare a fluxurilor transfrontaliere și reducerea timpilor de traversare a hotarului.
Potrivit înțelegerilor preliminare, un soft similar ”GoSwift-ului” ar urma să fie achiziționat în prima jumătate a anului 201, cu sprijinul financiar al Programului USAID pentru Reforme Structurale în Moldova.
Decizia de a începe implementarea acestui proiect cu Postul vamal Sculeni este condiționată, potrivit unui comunicat al Serviciului Vamal, de lucrările de reconstrucție capitală a postului, care vor începe în a doua jumătate a anului viitor. ”Aplicarea acestui instrument de fluidizare, deopotrivă cu posibilitatea vămuirii în noua zonă de control vamal din apropierea postului, va asigura menținerea unei capacități optime de perfectare a acestuia”, se amnționează în același comunicat.
”Go Swift” este un sistem automatizat, prin intermediul căruia  transportatorii de mărfuri își pot programa traversarea frontierei. Această soluție și-a demonstrat eficiența în mai multe state europene, reducând substanțial timpii de traversare, motiv pentru care ar putea fi preluată și de Republica Moldova.
Tot cu sprijinul Programului USAID, în viitorul apropiat, urmează să devină funcțională aplicația electronică de declarare prealabilă TIR-EPD. Modulul este oferit de Asociația Internațională a Transportatorilor Auto (AITA), achiziționarea fiind cofinanțată de Programul USAID.
TIR-EPD este o aplicație care permite titularilor de carnete TIR să transmită gratuit declaraţii electronice prealabile către autorităţile vamale din diferite ţări. Acest schimb de informaţii în avans facilitează analiza riscurilor şi accelerează trecerea frontierei țărilor tranzitate.
În prezent, TIR-EPD este implementat în 35 de țări din Europa și Asia.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *