Călărășenii au sărbătorit Marea Unire la Covasna

Foto din arhiva Expresul

”Codrenii” la Covasna

În ajun de 1 decembrie, purtând cu grijă costumele naționale frumos aranjate pe umeraș, numeroși călărășeni au urcat în autobuze și s-au îndreptat, cu emoții, spre Covasna, România.
Printre ei s-au numărat reprezentanți ai Consiliului raional, ai primăriei orașului, consilieri, dar și  membrii ansamblului folcloric ”Haiducii” din Meleșeni, copiii din ansamblul de dans ”Codrenii”.
La Covasna, călărășenii au petrecut câteva zile de excepție într-o suită de activități dedicate celor 100 de ani de la Marea Unire. Ei au participat la proiectarea unor filme documentare, printre care și ”Calaraşi – un ţinut la poarta raiului”.
A urmat concertul dedicat Zilei Naționale a României, unde „Haiducii” au râspândit fiori interpretând cântece patriotice, printre care: ”Treceți, batalioane române, Carpații”, ”Fratele meu de peste Prut”, ”Basarabie frumoasă, pregăteşte-te mireasă”.  Publicul a cântat cu ei în unison, răsplătindu-i cu aplauze și ovații.
O prestație de zile mari au avut-o și soliştii Mihaela Stratan, Mihaela Brînză şi Ion Nazîru. Cu un recital din propiile versuri a venit în fața covăsnenilor și Efim Chicu.
Au impresionat și dansatorii de la ”Codrenii”, care și-au demonstrat măestria, cultivată cu multă îndemânare de profesorul Igor Filipciuc. Au reuşit  şi de această dată să ridice sala în picioare. Mai mult ca atât, au fost invitaţi să participe la o nouă ediţie a Festivalului concurs de folclor „Izvoare covăsnene” în luna mai a anului viitor.
”A fost o onoare pentru mine și colegii mei să ne aflăm de Ziua Națională a României în orașul înfrățit, Covasna, unde am sărbătorit împreună Centenarul Marii Uniri”, a declarat Victor Ambroci, viceprimarul de Călărași, după care a adăugat: ”Ansamblurile ”Codrenii” și ”Haiducii au demonstrat că dansul și cântecul nu au hotare și ne reprezintă ca națiune. Proiectul „Uniți în cuget și-n simțiri” a adunat pentru câteva zile covăsnenii, oaspeții orașului și călărașenii la un eveniment de suflet, cu multe emoții și momente frumoase”.
La final, autoritățile covăsnene au oferit pentru călărășeni o nouă donație impunătoare de carte românească. Aceastea a ajuns deja în instituțiile de învățământ din oraș, dar și la copiii din Meleșeni.
Doina Harea


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *