Visează făcând și fă ceea ce visezi
Celebrul neuropsihiatru Sigmund Freud, fondatorul școlii psihologice de psihanaliză, avea o vorbă: ”Oamenii au nevoie de vise pentru a suporta realitatea”.
Nu știu dacă visați sau nu la ceva, dar cu siguranță doriți să vă realizați. Lao Tse, filosof chinez, ce a trăit în secolul VI înainte de Hristos, avea o teorie specială pentru realizarea acestora: ”Ai grijă cu ce-ţi stropeşti visele. Stropeşte-le cu griji şi teamă, şi vor creşte buruieni care vor sugruma viaţa din ele. Stropeşte-le cu optimism şi soluţii şi vei cultiva succesul. Totdeauna caută căi pentru transformarea problemelor în ocazii pentru succes. Caută în permanență moduri de a-ţi hrăni visurile”.
Eu mereu am considerat, însă, că un obiectiv măreț este bun atunci când ai sădită în tine dorința de luptă, când ai puterea de a trece peste tot ce îți iese în cale, când pentru tine motivația nu este o problemă, când fiecare secundă e trăită pentru a învăța, pentru a excela.
Nu este vorba despre motivația de a te da jos din pat. Sau să te apuci de citit. Sau să-ți faci curățenie în dulapuri.
Nu întâmplător se zice că o călătorie de o mie de mile începe cu un pas.
Orice vis măreț are nevoie de un lanț format din visuri mai mici, pe care să-l ancorezi de momentul prezent.
Dacă doar ai un vis măreț și nu găsești o modalitate de a-l lega de prezent, nu vei reuși să te ții de el.
Toți oamenii, cu excepția celor apropiați, pot fi înlocuiți. Nimeni nu este unic. Lasă oamenii noi să intre în viața ta, chiar dacă nu înțelegi dacă aveți sau nu o conexiune. Într-o zi, vei înțelege că ești singură și acest lucru îți va salva viața.
Viața nu se termină niciodată, chiar dacă uneori pare așa. Tot ce se întâmplă reprezintă doar o piatră căzută în râu – ar putea tulbura apa, dar nu poate opri scurgerea ei.
”Într-o poveste de demult, se spune că, după ce a murit, un tânăr a ajuns într-un loc nemaipomenit de frumos, înconjurat de toate lucrurile plăcute şi frumoase ,la care visase vreodată.
O făptură îmbrăcată în alb a venit la el şi i-a spus: ”Eşti binecuvântat să faci tot ce îţi doreşti”. Plin de încântare, tânărul a purces să facă tot ceea năzuise şi nu putuse de-a lungul întregii sale existenţe pe pământ, să-şi ofere ceea ce îi fusese refuzat cât timp a fost în viaţă.
După ce s-a lăfăit mulţi ani în tot felul de plăceri, a căutat să întâlnească din nou făptura în straie albe. De îndată ce a găsit-o, i-a spus că se bucurase de orice îi putuse trece prin minte şi că avea nevoie să se ocupe de ceva serios, să facă ceva prin el însuşi, să se concentreze asupra unei lucrări prin care să simtă că se poate face util.
”Acesta e singurul lucru pe care nu pot să ţi-l ofer”, i-a răspuns făptura în alb.
”În cazul ăsta, nu am în faţă decât o eternitate, de-a lungul căreia să fiu plictisit de moarte! Mai bine să fiu azvârlit în iad!”, a spus tânărul. ”Şi unde crezi că te afli acum?”, a urmat răspunsul.
Iată așa, dragi cititori, această poveste cu tâlc ar trebui să ne aducă aminte că visele noastre despre vacanţe nesfârşite se pot dovedi zădarnice.
Oamenii au avut nevoie mereu de ceva, care să le stimuleze mintea, să-i ţină ocupaţi, să dea un scop şi un înţeles vieţii.
Cu siguranță, împotriva plictiselii şi zeii luptă în van. Noi, oamenii, arareori vedem partea pozitivă a lucrurilor. Ar trebui să ne facem o listă cu lucrurile care nu mai trebuie făcute.
Pentru a-ți face obiceiuri noi, trebuie să scăpăm de cele vechi. Uneori, nu mai ascultați vocea interioară, căci mereu îți va părea că nu ești prea bun să faci unele lucruri.
Închipuie-ți că mâine vei muri. Oameni te vor uita în curând, nu vei mai prezenta mare treabă pentru ei.
Viața se scurge într-o clipă. Urmează-ți aspirațiile și lasă lumea să-și caute de treabă. Gura lumii nu e o torbă să o strîngi la gât cu o funie.
Morala: Eu cred în orice până când se dovedește că mă înșel. Cred în zâne, în mituri, dragoni. Toate există atât timp cât sunt în mintea ta. Cine poate să spună așadar că visele și coșmarurile nu sunt la fel de reale ca și acest moment? Viitorul aparține celor care cred în frumusețea viselor lor.
Lasă un răspuns