Vezi cum s-a dezvoltat un combinat agricol din Polonia în 25 de ani

Îmbrăcați în halate albe și încălțați în cizme de polietilenă, grupul de jurnaliști moldoveni, și-a început excursia la cel mai mare combinat de producere a hrănii pentru animele și păsări, din Kolno, Polonia.
Într-un zgomot continuu, produs de câteva zeci de mașinării am cutreierat, cele 12 etaje ale blocului în care se produc furaje, concentrate și preamestecuri agricole sub formă de uruială și de granule pentru păsări și animale. Timp de o oră și jumătate am urmărit cum decurge procesul de transformare al boabelor de cereale în granule de diferite forme și mărimi, cu arome specifice.
Cerealele sunt transportate în camioane direct de la producători, când este perioada de recoltare, iar în timpul iernii se aduc de la depozitele întreprinderii.
Deși există un adevărat „arsenal” de utilaje electrice, am văzut doar câțiva muncitori care erau în acțiune. Unul dintre ei, curăța canalele unde se toarnă cerealele, alți doi urmăreau funcționalitea aparelor, restul sunt șoferi și câțiva – inspectori în laborator. Ghidul nostru, Eugeniusz Zagroba, tehnolog principal, ne-a spus că mașinăriile care macină cerealele lucrează neîntrerupt. Iar de activitatea lor se ocupă doar 12 angajați, care lucrează în trei schimburi a câte opt ore pe zi. „Aceste aparate sunt în funcțiune 24/24. Niciodată nu le oprim. S-a mai întâmplat să se defecteze ceva și e foarte greu de repornit. Sunt necesare patru ore să le punem în funcțiune”, a subliniat dânsul.
Compania „Agrocentrum” a fost înființată în 1992, însă, pe parcursul anilor, a cunoscut o dezvoltare accelerată. Producția inițială de hrană era 300 de tone lunar, acum capacitatea acesteia a ajuns la 7.000 tone. În prezent, compania are două fabrici de producție cu posibilitatea de a produce 50 mii tone lunar de furaje, concentrate și preamestecuri agricole.
Combinatul „Agrocentrum” a cunoscut cea mai mare transformare în perioada anilor 2007 – 2013, când, cu ajutorul Uniunii Europene, au fost achiziționate aparate performante, care au sporit capacitatea de producție.  Valoarea investițiilor depășește 65 mln. zloți (aprozimativ 15 milioane euro), dintre acestea contribuția europeană este de peste trei milioane euro.
Combinatul asigură cu hrană nu doar fermele din Polonia, ci și din Belarus, Ucraina etc.
Vizita de studiu în Polonia s-a desfașurat grație Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. Scopul vizitei este de a oferi reprezentanților mass-mediei din regiunile țării oportunitatea de a se familiariza cu exemple pozitive de aproximare la UE și experiența Poloniei în implementarea Acordului de Asociere cu UE. Evenimentul s-a aflat la cea de-a șasea ediție. Vizitele de studiu anterioare s-au desfășurat în Estonia, Letonia, Lituania și de două ori în Belgia.
Autor: Mariana Gasnaș





📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *