Știați că Muzeul de Istorie și Etnografie din Călărași are un nume? Vezi care este…

Muzeul de Istorie și Etnografie din Călărași are un nume. La propriu. Pe 9 noiembrie, prin decizia Consiliului orăşenesc, muzeului i s-a atribuit numele sculptorului călărășean – Dumitru Scvorțov-Russu.
Această decizie a fost luată după ce Ana Pșenițchi, directoarea muzeului a înaintat un demers către primăria orașului Călărași , pentru a-i atribui muzeului numele în memoria sculptorului călărășean Dumitru Scvorțov-Russu. Iar unul dintre motive ar fi că instituția deține în proprietate lucrări de-ale sculptorului.
”Chiar dacă avem multe nume notorii din Călărași, totuși eu cred că muzeul ar trebui să poarte numele lui Dumitru Scvorțov – Rusu, pentru că noi practic am fost cei care l-am adus acasă”, a subliniat Ana Pșenițchi.
De menționat că Dumitru Scvorțov – Rusu s-a născut în 1926 la Călărași, dar pe când avea patru ani, familia lui s-a mutat cu traiul în Chișinău. A decedat în 1991. Iar în 2006 primele sale lucrări au ajuns în muzeul din Călărași. ”A revenit la baștină abia peste 76 de ani”, a mai adăugat directoarea muzeului.
Și chiar dacă în ultimii ani la Călărași se vorbește tot mai des despre Dumitru Scvorțov – Rusu, totuși autoritățile călărășene își doresc să-l promoveze tot mai intens, pe o scară mai largă. ”Pentru că despre el merită să știe toată lumea”, zice Ana Pșenițchi.
Reamintim că în primăvara anului 2019 la Călărași se va desfășura și o tabără de sculptură bazată pe lucrările lui Dumitru Scvorțov – Russu.
La moment, Muzeul de Istorie și Etnografie ”Dumitru Scvorțov – Rusu” din Călărașți deține circa 200 de sculpturi, dar și multe alte lucruri personale de-ale sculptorului: scrisori, fotografii, grafică, picturi, medalii, toate fiind donate muzeului de către fiica sa, Mariana Scvorțov, stabilită de ani buni în Germania.
[button icon=”envelope-o” bg_color=”grey”]IMPORTANT: Să păstrăm dreptul de autor! Preluarea articolelor de pe site-ul Expresul.md se face doar până la 300 de caractere, indicându-se sursa (www.expresul.md – link activ). [/button]
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *