Bani europeni pentru dezvoltarea comunităților unghenene

Revitalizarea urbană a zonelor defavorizate reprezintă obiectivul principal al unui proiect internațional din care face parte și primăria municipiului Ungheni.
Despre acest lucru l-am aflat de la Grzegorz Pragert, consilier al Ministrului Investițiilor și Dezvoltării Regionale a Republicii Polonia.
La rândul lor, autăritățile publice locale din Ungheni apreciază inițiativele ministerului de resort de la Varșovia și declară că rezulatele vorbesc de la sine.
„Cu ajutorul Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei avem deja implementate două proiecte la Ungheni. Este vorba de un proiect în cartierul Dănuțeni și mai avem un proiect implementat la Clubul de la Berești, implementate prin intermediul Fundației „Solidarity ”. Acum, este în proces de implementare proiectul de amenajare a curților blocurilor de pe străzile Porumbescu și Alexandru cel Bun 32”, a explicat  Eduard Balan, viceprimarul de Ungheni.
Oficialii polonezi spun că, de-a lungul anilor, de când Republica Polonia este membră a Uniunii Europene, au beneficiat de numeroase contribuții sub formă de granturi și, respectiv, au acumulat experiență în utilizarea eficientă a banilor europeni pentru dezvolatrea țării. „Acum este rândul administrațiilor locale din RM să-și focuseze atenția și eforturile asupra acestui program”, a subliniat  Grzegorz Prager.
Recent, viceprimarul de Ungheni, Eduard Balan,a efectuat o vizită de studiu în orașul Leszno, care este unul dintre cele 3 orașe-lider la capitolul revitalizare urbană.
”Autoritățile de acolo ne-au arătat în ce constă progamul lor de revitalizare urbană, cât de strânsă este colaborarea între ONG-urile de profil și societatea civilă. Am văzut că cetățenii polonezi se implică foarte activ, ceea ce ne dorim să vedem și la noi, în Ungheni”, a spus Eduard Balan.
Conceptul de regenerare urbană este un program pilot pentru Republica Moldova, la baza căruia stau trei piloni: incluziunea socială, infrastructura și dezvoltarea economică. Bugetul proiectului este de 400000 euro pentru asistență tehnică și aproximativ alte 400000 euro pentru finanțarea proiectelor de regenerare. Proiectul este co-finanțat de Fondul de ajutor din Polonia.
NOTĂ: Programul de revitalizare urbană reprezintă niște mini-strategii ale orașului Ungheni.
Prima etapă a fost secționarea orașului în mai multe zone. Acestea au fost analizate în conformitate cu cinci indicatori: sociali, economici, spațiali, tehnici și de mediu.
Drept urmare, au fost depistate trei zone care se află într-o stare mai degradată. Este vorba de cartierele Ungheni Deal, Ungheni Vale și Vasilica. Ulterior, o comisie specializată s-a deplasat la fața locului  și a discutat cu cetățenii. Dintre cele trei zone, Ungheni Vale este zona cea mai degradată, respectiv, a fost selectată pentru revitalizare. Următoarea etapă este analiza aprofundată a acestei zone.
”Urmează, pâna la mijlocul lunii decembrie, să aibă loc o Conferiță de mare amploare, unde vor fi invitați potențialii finanțatori, unde vom putea aplica proiectele. Ministerul Investițiilor și Dezvoltării Regionale a Republicii Polonia va veni cu o contribuție de aproximativ 20 %, Primăria va contribui cu 20 la sută într-un proiect in zona Ungheni Vale și urmează ca diferența de 60% să le găsim la potențialii finanțatori prezenți la această conferință”, a subliniat viceprimarul.
Potrivit Programului de revitalizare urbană, în următorii trei ani urmează să fie implementate cel  puțin 11 proiecte în zona Ungheni Vale.
Autor: Mariana Gasnaș


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *