Sănătatea în rol de… Cenușăreasă

Imagine simbol: www.romaniacurata.ro

Imagine simbol: www.romaniacurata.ro

Republica Moldova alocă cei mai puțini bani pentru sănătate din Europa.
Afirmația îi apaține lui Veaceslav Ioniță, expert pe probleme economice.
Raportat la Produsul Intern Brut (PIB), cheltuielile pentru ocrotirea sănătății în Republica Moldova sunt de 2,2 ori mai mici decât media din Uniunea Europeană, scrie dânsul pe blogul său.
În valori absolute, cheltuielile pe cap de locuitor în Republica Moldova sunt de 9,5 ori mai mici decât media din UE.
Pentru anul 2019 Republica Moldova planifică să aloce pentru domeniul sănătate 8,8 miliarde de lei, dintre care 7,5 miliarde sunt banii acumulați și cheltuiți prin intermediul Fondului de Ocrotire a Sănătății, iar 1,3 miliarde sunt alocări suplimentare din bugetul de stat pentru diverse programe și investiții.
Raportat la PIB, cheltuielile pentru sănătate în anul 2019 vor constitui 4,2% față de 4,3% în 2018, cea ce reprezintă minimul din ultimii 14 ani.
Pentru comparație, Elveția alocă 12,3% din PIB pentru sănătate, Franța – 11,5%, Germania – 11,3%.  Media în Uniunea Europeană este de 9,6% din PIB. Cel mai puțin alocă România – 5,2%.
În valori absolute lucrurile stau și mai prost.
Republica Moldova alocă anual 515 dolari americani pe cap de locuitor, cea ce este de 9,5 ori mai puțin decât media din Uniunea Europeană.
Germania, spre exemplu, alocă 5357 dolari americani, Franța – 4542 dolari, Italia – 3351 dolari. România, care se situează pe iltimul loc în UE privind banii alocați pe cap de locuitor pentru sănătate, alocă 1090 dolari.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *