O zi a ușilor deschise în orașul Călărași
Pe 16 noiembrie, grădinița ”DoReMicii” și Muzeul de Istorie și Etnografie ”Dumitru Scvorțov” din Călărași și-au deschis larg ușile pentru toți cei interesați.
În acea zi, angajații celor două instituții le-au vorbit oaspeților care le-au pășit pragul despre bunele lor practici.
”Orașul Călărași are ce arăta întregii țări, în special grădinița energo-eficientă, care este unică în țara noastră, dar și muzeul de istorie, ce reprezintă o atracție turistică foarte valoroasă pentru comunitate, plus alte obiective care pot inspira alte localități”, a menționat Ana-Maria Veverița, coordonatoare de proiect IDIS ”Viitorul”.
În aceeași ordine de idei, Silvia Dodon, directoarea grădiniței ”DoreMicii”, s-a declarat mândră de instituția pe care o conduce. ”Este meritul primăriei și al Fondului de Investiții Sociale din Moldova că ne-au creat astfel de condiții. De datoria noastră e să păstrăm și să promovăm instituția, iar astfel de evenimente sunt foarte bine în acest sens. În plus, sunt benefice și pentru un schimb de experiență cu alte localități cu cele mai bune practici”, a menționat dânsa.
Reamintim că grădinița ”DoReMicii” a fost inaugurată în vara anului 2017 și este prima grădiniță de tip energo-eficientă din Republica Moldova. Datorită tehnologiilor inovative, panourilor solare instalate, pompelor geotermale şi termopanelor de ultimă generaţie, costurile anuale de întreţinere aici sunt cu 90% mai mici decât ale unor clădiri similar, construite după tehnologiile tradiționale.
Tot în ianuarie 2018 și-a redeschis ușile și Muzeul de Istorie și Etnografie. Clădirea, care datează din anul 1950, a fost renovată complet în cadrul proiectului regional „Valorificarea potențialului turistic al regiunii de centru a Republicii Moldova”. Ca rezultat, a fost revitalizată în totalitate clădirea de importanță arhitectural-istorică. Muzeul a fost fondat în 2015 și a adunat în patrimoniul său peste 4000 de piese. La moment în muzeu sunt circa 10 mii piese.
Ziua ușilor deschise a avut la Călărași loc în cadrul Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova, implementat de IDIS ”Viitorul”, pentru a identifica și disemina inițiativele inovative și eficiente din administrația publică locală, precum și a face cunoscute experiența și rezultatele remarcabile ale autorităților și instituțiilor publice locale.
[button icon=”envelope-o” bg_color=”grey”]IMPORTANT: Să păstrăm dreptul de autor! Preluarea articolelor de pe site-ul Expresul.md se face doar până la 300 de caractere, indicându-se sursa (www.expresul.md – link activ). [/button]
Lasă un răspuns