O întâlnire cu multă căldură și… Portrete plutitoare

Andrei Langa la biblioteca din Ungheni
Andrei Langa la biblioteca din Ungheni

Andrei Langa la biblioteca din Ungheni
Andrei Langa la biblioteca din Ungheni

Biblioteca publică raională ”Dimitrie Cantemir” din Ungheni a găzduit, la finele săptămânii trecute, un poet, stabilit de 16 ani în Spania.
Este vorba de Andrei Langa, autor a șapte studii literare și două monografii de referință, a cinci cărți de versuri, traducător, publicist.
”Recunosc, nu prea am auzit de dumneavoastră. Poate că nici nu a existat interesul necesar, dar suntem foarte fericiți că ați venit la noi și astfel umplem un gol”, a spus, de la bun început, moderatoarea întâlnirii, Ala Mutilica.
Chiar dacă, așa cum a spus, nu-i prea plac lansările de carte, Andrei Langa și-a lansat al cincilea volum de poezii, ”Portrete plutitoare”, și în satul de baștină, Milești, raionul Nisporeni, și la facultatea pe care a absolvit-o – de Jurnalism, și la Ungheni. Apropo, în anul în care s-a născut Andrei Langa, satul său de baștină se afla în componența raionului Ungheni.
Referindu-se la ceea ce face, dânsul a declarat din start: ”Poezia nu e un scop în sine”, după care a continuat: ”Poezia nu poate fi un text explicitar, nu poate da răspunsuri imediate. Poezia se scrie greu și se citește greu. Poezia te pune la îndoială”.
Iar poetul… ”Poetul respiră profund, aranjează versurile/ așa ca să nu mai rămână loc pentru nimic /elimină cuvintele de prisos, / pune altele acolo unde sunt necesare”.
Fiind întrebat cum de, aflându-se de 16 ani într-un alt mediu lingvistic, reușește să vorbească și în continuare corect și frumos limba română, Andrei Langa a răspuns: ”Dacă te duci și nu ai bagajul necesar de cunoștințe, imediat limba pe care o vorbești acolo îți ocupă toată memoria. Chiar și sufletul ți-l ocupă, te înstrăinezi și, înstrăinându-te, nu mai simți gustul limbii tale. Cum am reușit eu? Nu există o rețetă. Fiecare o face în felul său. Există atâtea posibilități, atâta internet. Dacă vreai”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *