Față în față. La Călărași a fost realizat un dialog pe simbioză dintre cultură și dezvoltare

Un dialog deschis, realizat pe simbioza dintre cultură și dezvoltare a avut loc la Biblioteca publică raională ”Grigore Vieru” din Călărași.
Pe 17 octombrie, bibliotecarii din întreg raionul, dar și primari, oameni ai culturii, elevi, pedagogi dar și simpli cititori ai bibliotecii, au venit la bibliotecă să poarte o discuție de la egal la egal cu Igor Munteanu, director executiv IDIS Viitorul, dar și Gheorghe Erizanu, director la editura ”Cartier” din chișinău. ”De asta și am renunțat azi la tehnologiile informaționale cu diferite prezentări, tocmai de a sta față în față și a ne vedea unul pe altul”, a subliniat Galina Agafița, directoarea bibliotecii.
Până la urmă, dialogul a fost unul reușit. Cea care a spart gheața, a fost însăși Maria Diacon, asistentă de program IDIS Viitorul, care l-a întrebat pe Igor Munteanu, de ce totuși a ales să revină acasă, în Moldova, având șanse să rămână peste hotare, luând în considerare faptul că dânsul a fost ambasador al Republicii Moldova în SUA, Canada și Mexic. ”Întrebarea cu rămasul peste hotare a devenit un pic cam supărătoare”, a recunoscut Igor Munteanu, după care a continuat: ”Decizia de a rămâne este legată de faptul că avem întotdeauna obligații față de familii, față de comunitate, față de lucrurile care contează cu adevărat în viața noastră”.
Alte întrebări pe care le-au primit oaspeții au fost: ”Când au fost ultima dată la un muzeu”, adresată de Mariana Iurcu, muzeograf la Muzeul de Istorie și Etnografie din Călărași. Ambii invitați, și Igor Munteanu, și Gheorghe Erizanu, a povestit publicul despre ultima lor vizită pe care au avut-o la un muzeu. Ulterior, dânsa i-a invitat la muzeul din Călărași iar ei, la rândul lor, au acceptat cu plăcere.
În acea zi s-a mai vorbit despre ultimul recensământ efectuat în 2014, despre migrația moldovenilor, dar și despre proiecte în derulare. ”De ce suntem aici? Pentru că ne-am gândit că cultura și dezvltarea mai pot aduce o speranță, o făclie în viziunea noastră cum poate arăta localitatea noastră mai frumoasă și mai dezvoltată”, a explicat Maria Diacon motivul vizitei la Călărași, un oraș în dezvoltare, în viziunea oaspeților.
 
[button icon=”envelope-o” bg_color=”grey”]IMPORTANT: Să respectăm dreptul de autor! Preluarea articolelor de pe site-ul Expresul.md se face doar până la 300 caractere, indicându-se sursa (www.expresul.md – link activ)[/button]


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *